Pravdivý příběh potopené Slavie se pomalu vynořuje z bažin politiky, byznysu a kriminálního podsvětí.

Díky střípkům znalostí, které trpělivě odhalují časopis Respekt, noviny MF Dnes a server Česká pozice, si můžeme dát dohromady základní obrysy, o co ve Slavii jde.

Jako obvykle je za sešívanou rvačkou boj o peníze a moc. Jak moc se kdo ušpinil, si netroufáme soudit.

Ačkoliv u fotbalistů a trenérů počítáme už předem, že jsou úplatní a prodají jakýkoliv zápas, když na to přijde, ale tentokrát jsou čistí. Je to na ně příliš vysoká hra, do které je nikdo nepustil.

Co tedy o kauze Slavia víme?

Fotbalová Slavia nedostala profesionální licenci, protože dluží hráčům platy. Rozhodl o tom Českomoravský fotbalový svaz. Znamená to nucený sestup do třetí ligy.

KRESBA: Pavel Reisenauer – Respekt

Chmurný počátek kapitalismu

Jenže to je jenom zlomek slávistických problémů. Je to jako pověstná desetina ledovce vyčnívající nad hladinu moře, která je vidět, ale pod vodu je ponořený zbytek, který potopí Titanic.

Nejstarší český fotbalový klub Slavia měl v 90. letech minulého století pobořený stadion, potácel se na konci ligové tabulky a na zápasy chodili jen nejvěrnější fandové.

Podivné firmy od začátku

Z Ameriky se vrátil podnikatel Petr Korbel a tento stav změnil. Jeho podnikání asi nebylo úplně v pořádku a jeho éra ve Slavii netrvala dlouho, ale změnil nazírání na klub. Kromě peněz mu vrátil víru a sílu.

Potom se Slavia dostala do rukou privatizační společnosti PPF Petra Kellnera, který zázračně zbohatnul na obchodech se státem. Jeho klenotem byla v té době Česká pojišťovna, na které vydělával velké peníze, a Slavia, která mu sloužila jako ukázkový štít.

Konečně čistý investor

Poté ve Slavii získala rozhodující podíl britská společnost ENIC, která mimo jiné investuje do podobně velkých fotbalových klubů v celé Evropě. Za její éry byl postaven důstojný stadion, klub se stal mistrem ligy, pravidelně hrál v evropských pohárech a prodával své odchovance do velkoklubů.

Za dosud neobjasněných okolností byla ENIC před třemi lety vyšachována ze hry tuzemskou firmou Key Investments. U britských soudů za to ENIC vysoudila velké peníze, které zatím ale ještě Slavie nezaplatila.

Tuneláři, šoféři a odsouzenci

ENIC byl poslední známý majitel Slavie. Od té doby jde všechno na levačku. Klub možná vlastní odsouzený tunelář, který stále podniká, Petr Sisák. Možná také ale zatčený a odsouzený tunelář Tomáš Pitr. Navenek se jako novopečný majitel Slavie tváří Antonín Franc, který je bývalým řidičem odsouzeného tuneláře a bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského, a současným řidičem Petra Sisáka.

Nebo je možné, že Slavia patří někomu úplně jinému z ekonomického či dokonce kriminálního podsvětí.

Politicko-finanční čachry

Této teorii nahrává fakt, že do okradení britského investora ENIC byla zapojena společnost Key Investments. O té jsme již psali, a tak jen ve zkratce: Firma se mimo jiné měla starat o peníze tří městských částí Praha 6, Praha 10 a Praha 13 (všechny ovládá ODS). Teď se ukázalo, že města pod vedením svých starostů, v Praze 10 je to Milan Richter, o peníze nejpíše přijdou. Jedná se téměř o miliardu korun.

Key Investments totiž za tyto peníze nakoupila bezcenné akcie Via Chem, neboli Spolchemie Petra Sisáka, a společnosti E Side, která se prohlašuje za vlastníka slávistického Edenu.

Key Investments spolupracovala v minulosti například z podvodníkem a bývalým českým premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD), nebo se současným ministrem životního prostředí a bývalým starostou Prahy 6 Tomášem Chalupou (ODS).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *