Fantův mlýn

Fantův mlýn patřil mezi nejstarší mlýny na Botiči. Dodnes je nejznámější, ačkoliv z něho už skoro nic nezbylo. Prochází okolo něho turistické cesty oblíbené mezi pěšími výletníky a cyklisty.

Fantův mlýn stával na levém břehu Botiče mezi mezi Křeslicemi a Petrovicemi. Vodu bral z Botiče. Těsně nad malým mlýnským jezem byl zprava posílený potůčkem Dobrá voda a pár set metrů nad ním ještě Pitkovickým potokem.

Dnes už nikdo neví, jak mlýn původně vypadal. Jeho nejstarší podoba je zachycená v první verzi filmu Lucerna na námět stejnojmenné divadelní hry Aloise Jiráska. Také se traduje, že Fantův Mlýn zachytil na jednom obraze český krajinář Ota Bubeníček.

Herecká elita ve filmu Lucerna

Ve Fantově mlýně a jeho okolí se natáčel první film Lucerna. je vidět historický mlýn, starý kamenný jez a údolí Botiče, které se pod mlýnem zařezává poměrně hluboko do okolní krajiny.

Film z roku 1925 je ještě němý. Hraje v něm ovšem tehdejší herecká elita. Zahrál si v něm režisér Karel Lamač, dvě ženské superstar Anny Ondráková a Andula Sedláčková, klasický divadelní herec Jaroslav Vojta i filmový všeuměl Theodor Pištěk.

Film Lucerna podle Aloise Jiráska se dočkal od Karla Lamače remake již v roce 1938, kdy ho přetočil do zvukové podoby. Potom stejné téma zfilmoval František Filip ještě jednou roku 1967. Všechno to byly trháky. Fantův mlýn si zahrál ovšem jen v prvním průkopnickém díle z roku 1925.

700 let historie na Botiči

Nejstarší zápis o Fantově mlýně pochází ze 16. století. Historici však odhadují, že na Botiči mlel již ve 14. století.

Prvním písemně doloženým mlynářem byl Samuel Fanta Nuselský v roce 1659.

V roce 1740 byl mlýn přestavěn. Vydržel potom stát bez větších oprav až do roku 1960, kdy ho strávil požár.

O pobořenou budovu se postaral v 60. letech jezdecký spolek. Roku 1975 se zmohl na novou obytnou budovou a stáje. Ještě v 90. letech minulého století se sem chodily dívat děti s rodiči „na koníčky.“

Poté došlo k majetkovým tahanicím, Fantův mlýn zpustl a nastěhovali se do něj bezdomovci. To dokončili zkázu a dnes jsou na místě slavného mlýna k vidění jen zbytky obvodových zdí.

Křižovatka turistických cest

Fantův mlýn stával na louce na levém břehu Botiče na cestě z Křeslic do Petrovic. Dnes zde vede přes potok lávka pro pěší. Těsně nad ní je starý brod, který lze dodnes přejet třeba na kole. Proti mlýnu přitéká od Petrovic zpola vyschlý potůček Dobrá voda.

Křižuje se u něj červená turistická značka z Hostivaře do Průhonic a zelená značka z Uhříněvsi do Hájů.

Zobrazit místo World of rivers. Světové řeky. na větší mapě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *