Ještě nedávno oblíbená cesta podél Pitkovického potoka je dnes neprůchodná a sjízdná jen na horském kole se zkušeným jezdcem.

Bahnitá pěšinka kličkuje mezi vysokou buřinou, kopřivami a spadlými stromy.

Louka mezi bývalým Fantovým mlýnem na Botiči a Pitkovičkami není pár let kosená a rychle se vrací do přirozeného stavu v údolí meandrujícího potoka. Cesta je navíc na několika místech poškozená spadlým břehem.

Pokud si cestu podél Pitkovického potoka chceme projet nebo projít ještě než zaroste úplně, nejlepší to bude z Pitkoviček.

Pokud pojedeme na kole, je to sem nejkratší cesta po zelené turistické značce mezi loukami z Uhříněvsi. Dá se přijet také po silnici z Čestlic přes Pitkovice.

U turistického rozcestníku v ostré zatáčce silnice v údolí už pod sebou dole vidíme stružku Pitkovického potoka skrytou v olšoví.

Úzká bahnitá stezka

Mezi domky a přes louku k němu sjedeme a narazíme na málo vyšlapanou cestu po jeho pravém břehu. Stále sledujeme zelenou turistickou značku.

Vjíždíme do vysoké trávy a mezi kopřivy, které nám sahají až po ramena. Několik padlých stromů po nedávné bouřce s kroupami nám zatarasuje cestu. Cestička místy na šířku řídítek se brodí loužemi a hlubokým blátem. I bicykl s širokými terénními pneumatikami tady má co dělat, aby svého jezde neshodil do mokré trávy.

Mokrou hlinitou cestou se dostaneme na louku, po pravé ruce mineme rekreační altánek, dnes už téměř bez významu a vjedeme do lesa. Nakonec po okraji pole dojedeme po podél meandrů Pitkovického potoka až ke zbořenině Fantova mlýna na soutoku s Botičem.

Více lidí, více civilizace

Od Fantova mlýna jedeme stále zajímavou, ale už širší a častěji navštěvovanou trasou stále po pravém břehu Botiče k Hostivařské přehradě a dál po asfaltovém chodníku podél ní až do Hostivaře.

Tady už korzují rodinky s kočárky a důchodci na procházce, a proto je potřeba dávat na ně pozor. Z Hostivaře můžeme pokračovat městem podél Botiče až k ústí do Vltavy pod Železničním mostem u Výtoně, anebo dojet na metro Skalka na trase A.

Od Fantova mlýna můžeme přes mostek vyjet také na silnici směrem k Milíčovskému háji a dál na Jižní Město, nebo naopak vyšlápnout do kopce k Petrovicím a Měcholupům.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *