nákladní auto

Parky na Zahradním Městě mají podobné osudy. Teď ruka radnice dopadla na zelenou plochu v ulici Chrpová u pošty.

Parky si nejprve si žijí vlastním životem, vládne v nich klid, důchodci chodí na procházky, pejskaři sem vodí své čtyřnohé přátele a děti si hrají na jednoduchých hřištích.

Potom si jich všimne radnice a začne tóčo. Vybuduje v parcích dětská hřiště, nechá je zchátrat, vybuduje další, další, další… Do toho dělá parkové úpravy, některé zcela nesmyslné, jiné zbytečné a další během krátké doby zničí vandalové nebo počasí.

Náklady neustále rostou. Při tom by mnohdy stačilo najmout správce parku, který by se o něj průběžně staral, dělal drobnou údržbu a zároveň ho hlídal.

Tento trend zatím vyvrcholil v parku Chrpová. Jeho úprava má stát 57 milionů korun. Co za to občané dostanou? Podívejte se do fotogalerie.

Radnice Prahy 10 ovládaná Občanskou demokratickou stranou a vedená starostou Vladimírem Lipovským, nechává přestavovat park Chrpová.

parkchrpova201013-nahled

Tímto termínem úředníci označují trávníky a stromy v obdélníku ohraničeném ulicemi Malinová, Chrpová, Jabloňová a Jahodová na Zahradním Městě.

parkchrpova2005-nahled

Náklady spočítané na haléř. Hloupost nebo záměr?

Celkové náklady vyčíslila radnice na přesnou částku 57 340 170,92 Kč. Jak úředníci dokázali vyčíslit náklady do haléře, je nám záhadou. Každá stavba, včetně malých úprav o tři řády levnějších, má totiž rozpočet stanoven spíše odhadem, než úplně přesně.

parkchrpova20104-nahled

Důvodem jsou vícepráce, jejichž nutnost se vždy objeví až během práce, neboť nelze předpokládat všechny okolnosti, které mohou nastat.
I bez korupčního potenciálu, který veřejná zakázka na radnici vždy
přitahuje, by vícepráce na tak rozlehlém území mohly činit deset až dvacet procent. Jedná se tedy o nějakých deset milionů korun navíc.

parkchrpova20105-nahled

Jenže u veřejných zakázek v českém zkorumpovaném úřednickém prostředí dochází k zvýšení ceny klidně na dvojnásobek. Časem uvidíme, kolik bude úprava parku Chrpová stát opravdu.

parkchrpova20101-nahled

Škatulata, škatulate, hejbejte se!

Až do letošního léta vypadal park v Chrpové ulici docela všedně. Velká travnatá plocha byla rozdělena asfaltovými chodníčky, v jednom rohu stálo dětské pískoviště, ve druhém rohu podivná železná konsstrukce nedávného data (ODS si zřejmě představovala, že to bude pergola), na okraji rostly rozložité stromy, okolo vedly široké silnice s minimálním provozem, funguje tu malá pošta. Park lemují staré vilky a paneláky.

parkchrpova20107-nahled

Najednou ho oplotila stavební firma, na trávník vjely bagry a sklápěčky. Těžká technika shrábla zeminu, keře i chodníčky.

parkchrpova201011-nahled

Teď na jejich místě staví chodníčky, sází keře a sype sem zeminu. Staví vysokou železnou konstrukci. Připravuje dvě dětská hřiště. Naplánovaná je výsadba 152 kusů nových dřevin. Korunu všemu dají pítko a mělký bazén.

Revitalizace parku pomocí bagrů a náklaďáků

Nelze se zbavit dojmu, že radnice Prahy 10 chce utratit šedesát milionů korun za každou cenu a bohužel to dopadlo na dosud oblíbený park. Větší část by měla plynout z tak zvaného operačního programu Konkurenceschopnost. Co bude konkurenceschopného na přeoraném parku, nám není vůbec jasné.

parkchrpova201012-nahled

Ještě dodejme, že hrubé práce, jako je převážení hlíny odněkud někam, bagrování a betonování je jedna z nejvýnosnějších činností v současném Česku.

parkchrpova20108-nahled

Co zbylo z parků, na které radnice sáhla

Dodejme navíc, že všechny parky, které na Zahradním Městě radnice nechala revitalizovat, během krátké doby dopadly špatně. Po dětském hřišti u tenisových kurtů v Malinové ulici zeje obrovská díra v zemi, místo dobrodružného hřiště mezi paneláky U průseku zůstalo pár laviček a pískoviště, zahradní úprava s pítkem a kašnou vede obchodního domu Květ v Jabloňové ulici je doménou bezdomovců, ale i malá parková úprava svahu a hřišťátko na konci Sněženkové ulice zarůstá trnkami.

parkchrpova201014-nahled

Přitom by stačilo, aby se o ně staral správce a hlídač. Mohly by se tak ušetřit desítky milionů korun za velké revitalizace parků.

parkchrpova20109-nahled

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *