Dobrá stavební firma Praha vám postaví dům na každém místě, ale správným výběrem pozemku si můžete ušetřit nejen čas, nýbrž i peníze.

Lokalita je důležitá

Jste zvyklí na život ve městě? Mít při ruce školku, obchod i fitness centrum? Pak váš vysněný dům nestavte na venkově, kde jsou sice pozemky za méně peněz, je však třeba počítat s tím, že vy i vaše rodina budete tak trochu odříznutí od ruchu a vybavenosti města.

Obchodní centrum Vivo Hostivař je dobře dostupné na kole. FOTO: Kuba Turek

Velikost pozemku a jeho tvar

Samostatně stojící dům vyžaduje pozemek o ploše 600 až 800 m², při čemž spodní hranice je tak akorát pro menší objekt. Je třeba počítat nejen se samotnou zastavěnou plochou, místo potřebuje také garáž, zahradní domek, přístupová komunikace. Také jistě nechcete být nalepeni na plot svých sousedů. S dispozičním řešením by vám měl poradit architekt.

Orientace na světové strany

Zprvu se může jednat o zanedbatelný detail, ale má-li být výhled dle vašich představ a sluníčka dostatek, zvolte následující řešení. Přístupovou cestu na severu a oslunění jižní strany domu, tedy dostatek slunce do obýváku, na terase nebo balkonu. Na severní stranu je nejlepší situovat vstupní dveře, garáž či technickou místnost. Tyto prostory totiž nejsou třeba proslu??ovat, člověk zde netráví příliš času.

3D projekt i stavební práce Praha vám zajistí prosperující firma BOBOX.

Na rovině nebo ve svahu

Volba rovného terénu je při koupi dražší, zároveň však nepředstavuje žádná úskalí a tedy cena stavby domu není ničím navyšována. Svahovitý pozemek je v počátku levnější volbou, ale následně je nutné počítat se složitějším, a tedy i dražším zakládáním domu.

Jaro ve Střemchové ulici na Zahradním Městě. FOTO: Mates

Dostupnost sítí

Je v blízkosti pozemku přípojka elektřiny a plynu? Kanalizace, telekomunikační sítě atd.? Chybějící infrastruktura nemusí odradit, ale je její zavedení navýší celkové náklady.

Nejste si jistí svým pozemkem? Kontaktujte specializovanou firmu BOBOX z Prahy a nechte si poradit s návrhem domu i postupem stavebních prací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *