husitky-kamen-2-nahledPoslední neděli v červnu se bude u nové objeveného kamene poblíž Slatin konat poutní mše na paměť Mistra Jana Husa. Po desítky let zapomenuté místo se dává do pořádku.

Na tento pomník jen tak nenarazíte. Nachází se totiž v lesíku u Jižní spojky mezi Slatinami a Záběhlicemi. Na vrcholu strmého svahu s výhledem na Odstavné nádraží Praha Jih se ještě do nedávna nacházel zarostlý metrový kámen o kterém nikdo nevěděl. 

Na kameni je vytesán kalich a data 1415 – 1915. Byl tedy nejspíš vztyčen na pětisetleté výročí Mistra Jana Husa. Pár metrů nad ním jsou jasně zřetelné pozůstatky po bývalé silnici. Najdeme zde patníky i prosekanou rovnou cestu. Pomník byl postaven baráčníky Slatin a Záběhlic. Jeho celá historie se ale zatím zpracovává.

O kameni se dozvěděl Jan Vlasák od záběhlického historika. Sám bujnou vegetaci v okolí prosekal, postavil dřevěné schůdky a srovnal svah.

husitky-kamen-1-nahled

Jeho práci stěžují bezdomovci, kteří mu ukradli nářadí. Proto si všechno na práci musí nosit v batohu tam i zpět. Z místa byla ukradena i jedna krabička geocachingu.

Tuto neděli pan Vlasák s kamarády dělal betonovou desku pro přesunutí kamene. Jeho základy jsou totiž stářím a kořeny poničeny.   

husitky-kamen-nahled

V neděli 28. června v 17 hodin bude u kamene pouť Církve československé husitské.

„Pobožnost u Husova kamene poslední červnovou neděli bude prozatím jednorázovou akcí,“ uvádí farář Vršovického Husova sboru David Frýdl. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *