Negativní i pozitivní emoce obyvatel Prahy 10 zpracovala městská část společně s Palackého univerzitou v Olomouci. Můžete se podívat na výsledky zpracované do tak zvané pocitové mapy.

Upřímně řečeno: nic nového z ní nevyčteme. Údaje v ní obsažené ví každý, kdo v Praze 10 nějakou dobu žije, a tím spíše by je měl znát úředník i politik, který se zabývá touto městskou částí.

Průzkum probíhal na dobrovolné bázi, a nelze z něho tedy vyvozovat přesné statistické údaje. Účastnilo se ho 471 respondentů na internetu. Přesto ukazuje základní trendy.

Lidé se bojí divných lidí

Bezpečně se necítí obyvatelé Prahy 10 tam, kde se schází příliš bezdomovců nebo opilců či zdrogovaných lidí. Místa pak chátrají, jsou špinavá, zarůstají vegetací a pro ostatní lidi jsou málo atraktivní až odpuzující. Nedělá s tím nic zásadního radnice (Vlasta, ODS, Piráti), policisté ani městští strážníci.

Jedná se především o parčík na metru Skalka, parčík u metra Strašnická, park V Zahrádkách na Zahradním Městě, okolí bývalého nádraží Strašnice, prostranství před nákupním centrem Eden a bezdomovecku kolonii pod Jižní spojkou za Lanovým mostem směrem z Prahy.

Obavy budí složité křižovatky

Za nebezpečná místa s ohledem na dopravu – pěší, veřejnou, automobilovou i na kole – považují obyvatelé Prahy 10 především složité a frekventované křižovatky. Do hitparády dopravně nebezpečných míst se ovšem dostaly i o poznání klidnější ulice skrze obytné čtvrti. Důvodem je nejspíš silná doprava a při tom špatně vyřešená síť komunikací pro pěší.

Zejména jde o podjezd pod železnicí ze Švehlovy do Průběžné ulice (průzkum proběhl před zprovozněním přilehlého nádraží Zahradní Město), celou délku ulice V Korytech spojující Strašnice se Záběhlicemi přes Zahradní Město, frekventované křižovatky Vršovické ulice s Minskou, Moskevskou a Bělocerkevskou ulicí, složitou křižovatku ulic V Olšinách, Průběžná a Moskevská, a také o ulici Solidarity skrze obytnou čtvrť a ulici U Tvrze se silnou dopravou v Malešicích.

INFO: Pocitová mapa Prahy 10

Cítíte se v Praze 10 bezpečně? ILUSTRAČNÍ FOTO: Kuba Turek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *