pneumatika auto

Proč si automobily na podzim žádají o zvýšenou pozornost? Protože kombinace chladnějších teplot a častějších srážek snadno způsobí problémy, kterým lze předejít svědomitou údržbou. Navíc nikdy nejde jen o spolehlivost vozu, ale především o bezpečnost na silnici. Na co byste se měli zaměřit i vy?

Zkontrolujte stav stěračů a světel

Podzim je synonymem pro deštivé počasí. A je téměř jisté, že stěrače dostanou pořádně zabrat. Proto zkontrolujte, zda jsou gumičky pružné a bez prasklin. Sklo by měly stírat tak, aby na něm nebyly šmouhy. Jakýkoliv nestandardní zvukový projev (tj. vrzání či škrábání) je jasným signálem, že je nejvyšší čas na výměnu. Neváhejte investovat do kvality – vždyť právě na stěračích závisí viditelnost v těch nejhorších podmínkách. Před příchodem prvních mrazů se ujistěte, že máte zimní směs, která nezamrzne.

auto stěrače
Stěrače jsou v pořádku? FOTO: Auto-Poly

V perfektním stavu musí být také světla, a to jak potkávací a dálková, tak i mlhovky a brzdová světla. Nestačí se však zaměřit na to, jestli svítí, ale také jak intenzivně. Žárovky často odcházejí postupně, a tak je dobré případné problikávání nebo snížený výkon vyřešit dříve, než se octnete v noci či v mlze na silnici bez osvětlení.

Prověřte dezén i tlak v pneumatikách

Zákon sice vyžaduje zimní pneumatiky až od 1. listopadu, ale není nač čekat. Když kontrolu provedete už na začátku podzimu, rozhodně tím nic nepokazíte. Hloubka dezénu by měla být minimálně 4 mm, aby pneumatiky obstály v zimních podmínkách. Opotřebené gumy bez milosti vyměňte. Při přezutí pak nezapomeňte zkontrolovat i tlak. Garážovaná auta je vhodné nafouknout o 0,2 baru více, než doporučuje výrobce, protože s chladem tlak v pneumatikách klesá.

auto pneu
Máte před zimou obuté pneumatiky s dostatečně hlubokým dezénem a ve správném tlaku? FOTO: Auto-Poly

Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani topení a ventilace a baterie. A pokud máte pocit, že si vaše auto zaslouží ještě více pozornosti, ale chybí vám odborné znalosti, zkušenosti a zázemí, vydejte se na podzimní prohlídku do servisu. Dobrou volbou je například autorizovaný servis Škoda Praha AUTO-POLY. Objednáte se na pár kliknutí a vždy budete vědět, za co platíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *