Miroslav Bárta

Volby do Senátu v Praze 10 se konaly jen v okrajové části Vinohrad v několika volebních okrscích. V nich se volí jako do vedlejší Prahy 2.

Lékař Marek Hilšer, který funkci senátora zastával jedno volební období, tedy šest let, je byl nahrazen egyptologem Miroslavem Bártou. Ve druhém kole získal 55 % hlasů, ačkoliv po prvním kole zaostával za Hilšerem. Ve 2. kole senátních voleb v Praze 2 hlasovalo pouze 15 % voličů.

Miroslav Bárta
Miroslav Bárta. FOTO: Jindřich Nosek – Wikimedia

Miroslav Bárta kandidoval jako nestraník za STAN a TOP 09.

Miroslav Bárta (* 1969 Praha) je český egyptolog a archeolog. Od roku 2011 vede výzkumy v egyptské lokalitě Abúsír. V letech 2013–2019 byl ředitelem Českého egyptologického ústavu. Je členem Americké akademie umění a věd.

V roce 2015 podepsal Miroslav Bárta podepsal petici Vědci proti strachu a lhostejnosti, která reagovala na protiimigrační a protimuslimské nálady v české společnosti.

V roce 2020 podepsal petici Zastavme nové formy cenzury – Petice proti omezování svobody slova na sociálních sítích, která reagovala na domnělou cenzuru konzervativních názorů na sociální sítích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *