volby

Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června. V pátek se volí od 14 do 22 hodin a sobotu od 8 do 14 hodin.

Hlasovat může každý občan starší 18 let. Občané Česka i jiných členských států Evropské unie mohou volit za předpokladu, že jsou přihlášeni k trvalému nebo dočasnému pobytu v Česku, a to nejméně 45 dnů před volbami.

Podle práva Evropské unie používají všechny země poměrné volební systémy. Počet volených členů každé strany závisí na podílu volebních hlasů, které strana obdržela. Česko navíc používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat dva preferenční hlasy v rámci seznamu stran, které si zvolí. Kandidáti, kteří dostanou většinu preferencí, budou s větší pravděpodobností zvoleni.

Prakticky volba probíhá tak, že volič si vybere stranu nebo koalici a jí odpovídající volební lístek. Může ho odevzdat ve volební místnosti neoznačený, nebo zakroužkovat jednoho či dva kandidáty.

Všechny volební lístky dostal každý volič do poštovní schránky v jedné obálce. Může si z nich vybrat už doma. Volební lístky si může vyžádat bezplatně také u volební komise přímo ve volební místnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *