peníze

Policie zabavila a obstavila majetek v hodnotě 1,3 miliardy korun. Jakub Ortinský vlastnil luxusní domy v Horních Měcholupech, Holešovicích a na Novém Městě. Zároveň přišel o Ferrari, Maserati a Bentley. Také zlaté cihly, šperky a hodinky Rolex. Dalších 990 milionů korun zablokovali policisté na účtu firmy J.O. Investment, kterou k podvodům využíval.

Škoda za 2 400 000 000 Kč

Osmadvacetiletý Jakub Ortinský využil peníze 4 tisíc lidí, kteří mu je svěřili, aby je investoval na burze. Sliboval jim zisk 30 %. Celková škoda byla vyčíslena na 2,4 miliardy korun.

Soud kvůli jeho obřímu podvodu začal u Městského soudu v Praze. Státní zástupce navrhuje 8 let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun. Zároveň zabavení podvodně získaného majetku. A také žádá po 6 letech pro jeho dva nejbližší spolupracovníky Petra Šorfa a Martina Hromadu, oba taxikáři. Z praní špinavých peněz je obžalována i Ortinského matka Jitka, která je policistka.

„Téměř veškeré peníze použili v rozporu se správou svěřených peněz. Využili je pro svou potřebu, na nákup vozidel, zboží nebo nemovitostí. Nahodile vypláceli některým klientům peníze, neprováděli ale žádnou investiční činnost,“ uvádí v žalobě státní žalobce Boris Havel.

„Kdyby se peníze co policie zajistila vyplatily vkladatelům, tak žádná škoda ani nevznikla,“ reagoval při výslechu Jakub Ortinský a vinu před soudem odmítl.

Prostomyslní sportovci

Mezi podvedenými je řada známých sportovců. V médiích se objevila zajímavá jména – například technický ředitel Fotbalové asociace Erich Brabec, dřívější hráč Sparty nebo Slavie, někdejší fotbalový mládežnický reprezentant Aleš Čermák, bývalý fotbalový reprezentant Martin Hašek, skokan na lyžích Pavel Ploc a hokejista Dušan Salfický.

Ponziho schéma čili letadlo

Podvod byl jednoduchý jako facka. Jednalo se o Ponziho schéma, lidově řečené letadlo nebo pyramida. Nakukal svým klientům, že jim vložené peníze zhodnotí nejméně o 30 % na burzách v USA, Evropě i Asii. K tomu ale vůbec nedošlo. Ortinský se žádných burzovních obchodů neúčastnil. „Ve skutečnosti téměř veškeré peněžní prostředky klientů měly být použity v rozporu s jejich správou. Zástupci společnosti investiční činnost podle našich závěrů nevykonávali a peněžní prostředky klientů měli použít pro svoji spotřebu, především k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel a zboží,“ stojí v návrhu na podání obžaloby, kterou podala Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Aby účastníky zdánlivého obchodování uspokojil, vyplácel jim peníze získané on nových klientů. Když už nové zákazníky nezískal, Ponziho schéma se rozpadlo a Jakub Ortinský se ocitl za mřížemi. Na podezřelé přesuny obrovského množství peněz upozornily státní orgány podle zákona banky.

Připomeňme, že tímto způsobem se podvádí především v oboru MLM neboli multilevel marketing, a také ve finančnictví, pokud není pod dozorem České národní banky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *