Xero boty

Barefoot je trend v obuvi, který stále mohutní. Boty mají tenkou podrážku, jsou dostatečně široké a bez podpatku. Vedou své nositele ke správnému postoji a zdravé chůzi.  

Otestovali jsme proto model Xero Ridgeway Mesh Low, který by mohl posloužit jako přechod od klasických pevných a úzkých bot do světa barefoot. Jsou to lehoučké botky na vycházky, rekreační běhání a další sporty. Na rozdíl od mnohé jiné barefootové obuvi se dají nosit do práce nebo do školy, protože americký výrobce potlačil jejich sportovní design na úkor společenského vzhledu.

Xero boty
Xero Ridgeway Mesh Low. FOTO: Xero shoes

Pánské boty Xero Ridgeway Mesh Low lze charakterizovat úplně jednoduše: Chodí se v nich moc příjemně, nohy nebolí ani nesmrdí, tkaničky se nerozvazují.

Xero boty
Xero Ridgeway Mesh Low, ideální boty na procházky do přírody. FOTO: Opicakuz

Pro patrioty: Velká část testu proběhla v Praze 10 a nejbližším okolí. Zhruba tři měsíce jsme v nich cestovali městským vlakem, autobusem a tramvají v Měcholupech, Strašnicích a v centru Prahy do práce a za běžnými městskými pochůzkami. Často jsme chodili na vycházky k přehradě a do Hostivařského lesoparky. Venčili jsme psa. A také boty využívali na turistiku s dětským oddílem i sami dospělí.

Komfort a zdraví

Xero Ridgeway jsou představitelem moderního obuvnického trendu barefoot, ale zároveň představují komfortní kompromis mezi ponožkobotami a běžnými teniskami. Na jednu stranu v těchto botkách pracují všechny svaly na nohách, je cítit terén pod chodily a prsty mají uvnitř dost místa, na druhou stranu je v nich příjemná i chůze po asfaltu, betonu či městské dlažbě.

Oproti klasickým barefoot botám má Xero Ridgeway o něco silnější podrážku a ochranu špičky.

Vykartáčovat, umýt a impregnovat

Všechny boty Xero se udržují stejně. Očistí se měkkým kartáčem, opláchnou teplou vodou a případně ještě properou jemným mýdlem. Vyschnout se nechávají na vzduchu. Výrobce nedoporučuje prát v pračce ani sušit v sušičce. Neměly by se vysoušet či na horkém topení nebo nad rozpálenými kamny. 

Pro udržení vodoodpudivosti je vhodné boty pravidelně stříkat impregnačním sprejem.

Xero boty
Čekání na vlak ve stanici Měcholupy. Xero Ridgeway Mesh Low. FOTO: Opicakuz

Lehoučké boty

Xero Ridgeway Mesh Low jsou jsou technické outdoorové boty. Síťovina na svršku zajišťuje cirkulaci vzduchu a odpařování vlhkosti od nohou. Proti vodě zvenku částečně chrání všitý jazyk a utěsněné švy.

Podrážka s nulovým dropem a hrubým vzorkem má dobrý grip ve městě i přírodním terénu. Zepředu chrání zvýšená podrážka špičku. 

Xero boty
Barefootová obuv do města. Xero Ridgeway Mesh Low. FOTO: Opicakuz

Xero Ridgeway Mesh Low

Střih: prostorná špička, nulový drop (pata není zvýšena)
Šíře chodidla:
 střední až středně širší
Použití: město, lehká turistika, rekreační sport
Upínání: klasické tkaničky
Materiál: svršek ze syntetické síťoviny, podšívka z mikrovlákna (boty jsou veganské)
Stélka: 3 mm TrailFoam
Podrážka: 10 mm hrubý vzorek a ochrana špičky
Velikost: 39,5-48
Hmotnost: 300 g / pár velikosti 42
Barva: černá
Cena: 3750-4190 Kč nebo 150-180 eur 

INFO: Xero

Xero boty
Cesta z města. Xero Ridgeway Mesh Low. FOTO: Opicakuz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *