Michal Vitouš

Celoroční hru Země za zrcadlem sehrály v minulých letech dětské oddíly Tuláci a Poutníci. Jde o velmi propracovanou hru na týdenní schůzky, měsíční výpravy do přírody a závěrečný letní tábor.

Oddíly a jejich vedoucí z Prahy 10

Vedoucí oddílů Klára Píšťalka Adámková, Ondřej Opicakuz Turek a Michal Vitouš hru popsali. Jako metodický návod ji vydalo nakladatelství Mravenec.  

Praha 10 hraje velkou roli ve vzniku zajímavé publikace. Oddíl Tuláci sídlí v Malešicích, Poutnící jsou ve Vršovicích, hlavní autor vede oddíl Titio v Hostivaři a bydlí v Horních Měcholupech.

„V knize jsou příběhy, legendy, fotky, propracované pedagogické cíle, které krásně korespondují s osobnostně-sociální, multikulturní, hodnotovou a dalšími výchovami jakožto s rozvíjením logiky, seznamováním se s řeckou abecedou,“ říká Ondřej Opicakuz Turek.

Etapová hra

Děj je situován do Země za zrcadlem. Příběh se zdánlivě odehrává v prapodivném fantasy světě, do kterého se účastníci dostali bránou do jiného světa. Až v závěrečné fázi hry účastníci zjistí, že legendami opředené světy mají základ v hluboké minulosti. A to v minulosti, ve které se nyní nachází naše lidstvo na planetě Zemi. Tedy ve chvíli, kdy čtete tyto řádky.

Vlivem tisíců let vývoje života na této planetě se však realita zkreslováním informací, předáváním z generace na generaci, vlivem větších či menších sporů i záměrným zakrýváním skutečností pozměnila do takové míry, že již téměř nikdo neví, co se proč odehrává ve skutečnosti.

kniha
Země za zrcadlem. REPRO: Mravenec

Hráči nakonec odhalí souvislosti a pochopí složitost světa v daleké budoucnosti. Posléze se vrátí strojem času do současnosti. Zde pak mají velký úkol napravit neduhy dnešního světa, pokusit se alespoň o krapet lépe řešit spory a snažit se vybudovat svět, kde budou všichni spolupracovat, aby mohli čelit děsivé zprávě o blížící se zkáze. Posléze mohou prozradit děsivou zprávu o meteoru, který se na Zemi řítí. Jen při spolupráci všech obyvatel planety se totiž může dojít k řešení, které planetu zachrání.

Brno, Mravenec 2023. Orientační cena 350 Kč. Brožované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *