1968

Před 55 lety vpadla vojska Varšavské smlouvy do Československa. 21. srpen 1968 se tak stal další osudovou osmičkou v našich dějinách.

Po invazi následovalo období s cynickým názvem normalizace. Během ní zločinný komunistický režim pronásledoval, šikanoval a věznil každého, kdo se mu jakýmkoli způsobem pokusil postavit. Uvolnění přinesla až sametová revoluce. 

Invaze si jen do konce roku 1968 vyžádala 137 mrtvých a několik stovek těžce raněných. Mezi zabitými byli i občané Prahy 10 Zdeněk Příhoda, Emil Horčík, Zdeněk Wintr a Antonín Abraham. Všichni zemřeli v důsledku střetu s vojenskou technikou.  

1968
Srpen 68. FOTO: František Dostál

Donedávna byla jména těchto obětí známá jen málokomu. Díky spolku Pomníky obětem bezpráví se na několika místech objevily černé pamětní desky. Přesné lokalizace pamětních desek jsou uvedeny na webu Černé šeříky.  

Tato iniciativa přispívá k tomu, že 21. srpen není jen datem v kalendáři, ale živou připomínkou, se kterou se pojí konkrétní lidské osudy. Zástupci Prahy 10 otevřeli výstavu před Obchodním centrem Cíl na Zahradním Městě s názvem `68 očima Františka Dostála, fotografa z Vršovic.

Výstava je otevřena neustále a vstupné se neplatí.

1968
Srpen 68. Sovětský tank stojí na Vinohradské třídě nad Hlavním nádražím. FOTO: František Dostál

DESÍTKA.cz: Předchozí výstava na stejném místě ukazovala starou Prahu 10 na historických fotografiích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *