Slavia

Fotbalové jaro zaklepalo na dveře a rozebíhají se dospělé, mládežnické i dětské soutěže. V Praze 10 a okolí nabírají velké kluby fotbalisty především AFK v Záběhlicích, Union ve Strašnicích, Slavia ve Vršovicích, Čechie v Uhříněvsi, Sokol Kolovraty, Slavia Malešice, SK Horní Měcholupy a Bohemians Vršovice.

Rodiče tedy řeší, že jejich malý fotbalista nebo fotbalistka přes zimu vyrostli nebo přibrali svaly. Je potřeba pro ně koupit nové dětské kopačky a větší fotbalový dres.

Fotbal je geniální hra mimo jiné v tom, že ke hraní pro radost není potřeba příliš mnoho drahého vybavení. V zásadě stačí míč, sportovní boty, tričko a trenýrky. Pro soutěžní zápasy je však vybavení každého hráče přesně určené.

Pravidla určují kopačky, chrániče a dres

Oficiální pravidla nekompromisně vyžadují toto vybavení pro každého hráče či hráčku:

Všichni hráči v poli musejí mít obuté kopačky, chrániče holení drží na štulpny, dres sestává z trenýrek a trika s krátkými rukávy.

Brankář může obléknout místo trenýrek dlouhé tepláky a na ruce navléknout rukavice. Častěji než hráči v poli volí triko s dlouhým rukávem.

Podle podmínek na hřišti lze kopačky nahradit jinou přiměřenou obuví, pod trenýrky i tričko je možné obléknout zateplovací vrstvy a teplé rukavice. Na trénink do tělocvičny nebo na futsal je povinné obouvat sálovky. Na umělé povrchy jsou nejvhodnější turfy.

ČTĚTE TAKÉ: Druhy kopaček na fotbal, futsal a nohejbal

fotbal
Fotbal se hraje od dětství do stáří. FOTO: Kskhh – Wikimedia

Vlastní boty a klubové oblečení

Kopačky si bez výjimky pořizuje každý fotbalista sám. Je to individuální výbava, ke které má mnoho sportovců osobní vztah a ten mnohdy přerůstá až do fetišismu. Není divu, protože nohy a potažmo fotbalová obuv jsou pro profesionální fotbalisty základním výrobním nástrojem a pro amatéry prostředkem jejich hlavní životní zábavy. Takovými zbožňovanými kopačkami jsou v současnosti například Nike Phantom.

kopačky fotbal Nike
Kopačky Nike Phantom. FOTO: Nike

Chrániče i štulpny si fotbalisté také kupují nejčastěji sami.

Fotbalové dresy obvykle zařizuje fotbalový klub. V chudých poměrech na společný nákup přispívají jednotliví fotbalisté či jejich rodiče. Jinde kupují dresy sponzoři nebo samotný klub.

Brankářské rukavice si někteří brankáři kupují sami, protože k nim mají podobně osobní vztah, jako útočníci ke kopačkám. V dětských a mládežnických kategoriích je běžné, že rukavice po sobě mladí brankáři v družstvech dědí. Důvodem je, že než je stačí „unosit“ a „ohrát“, vyrostou z nich.

Míče, branky, tréninkové pomůcky

Pokud fotbalistka či fotbalista berou hru vážně, obvykle si pořídí i vlastní fotbalový míč. Na organizovaném tréninku i během hry se sice výhradně kope do klubových balonů, ale trénovat je potřeba vlastně pořád. Neustálý kontakt s míčem dá sportovci cit pro míč i pohyb. Bez nekonečného „čutání do meruny“ nikdy nevyroste žádný dobrý fotbalista. Zdánlivě zbytečné opakování stále stejných míčových cviků je velmi důležité.

K velmi užitečným věcem, které obvykle kupuje klub, ale klidně si je lze pořídit domů, jsou branky a tréninkové překážky a kužely. Trenéři dobře vědí, jaké velikosti jsou použitelné pro různé věkové kategorie. Proto je vhodné se před jejich koupí na domácí tréning, poradit právě s nimi.

fotbal míč
Fotbalový míč Adidas Brazuca. FOTO: UEFA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *