vysavač

Štíhlý, obratný a skladný. Ideální pro luxování menších ploch, schodišť, komor a pod nábytkem. Tyčový vysavač!

Tyčový vysavač je vhodný na průběžný úklid malých bytů s mnoha různými prostory. Jeho doménou jsou členité podlahy, koberce a koberečky na linoleu i dlažbě, plovoucí podlahy se spoustou nábytku a podobná problematická místa k úklidu.

Pokud je doplněn malým adaptérem, dá se s ním dobře vysát pohovka, křeslo či interiér auta. Speciální modely dokážou podlahu nejen vysát, ale také umýt.

Při tom je tyčový vysavač skladný. Dá se kamkoliv postavit. Ve skříni úplně zmizí. A přitom je stále po ruce.

Může být vybaven malým ručním vysavačem na pohovku či interiér auta.

vysavač
Akumulátorový tyčový vysavač Rowenta Dual Force. FOTO: Extreme Digital

Napájení ze sítě nebo akumulátoru?

Tyčový vysavač může být buď síťový s kabelem nebo akumulátorový.

Napájení pomocí kabelu z elektrické zásuvky je jednoduché, levné a v zásadě bezproblémové.

Akumulátorové vysavače jsou vhodné, pokud musíte vysávat daleko od zdroje elektřiny anebo když se vám plete kabel pod nohy. Například když čistíte vnitřek auta, nebo třeba děláte pořádek na půdě. Akumulátor má ovšem omezenou kapacitu, s čímž je nutno počítat.

Úplně bez elektřiny se obejdou mechanické vysavače. Systém otočných kartáčů nejspíš použijete, když budete čistit jen malý kousek znečištěné podlahy nebo jinak nedosažitelná místa pod nábytkem. Spíš než lux nahrazuje obyčejný smeták nebo koště.

Sáček na nečistoty nebo raději bez?

Sáčkový tyčový vysavač nasává nečistoty a prach do papírového nebo textilního sáčku. Papírový sáček se po naplnění vyhazuje, textilní se vysypává do popelnice do kontejneru a znovu používá. Jednou za čas je vhodné ho vyprat.

Bezsáčkový tyčový vysavač sbírá nečistoty do odpadové nádoby, kam se dostanou z rotujícího vzduchu. Nádoba se po naplnění vysypává rovnou do popelnice.

Prostor na nasbíraný odpad, ať už sáček nebo nádoba, bývá u různých vysavačových modelů rozdílný. Pro hrubou orientaci lze říci, že na běžný byt 2+1 (50 m²) stačí objem dva litry, na malý rodinný domek (150 m²) dostačují tři litry a na větší prostory je potřeba profesionální vysavač o objemu čtyři 4 litry a více.

Sací výkon není elektrický příkon!

V energetickém štítku ke každému luxu a tedy i tyčovému vysavači je uveden sací výkon. Vyplývá z toho, jak silně bude vysavač vysávat. Na občasné uklizení málo znečištěné hladké plochy stačí levnější přístroj s nižším sacím výkonem. Naopak na silně zatěžované vysoké koberce je třeba vysoký sací výkon. Nejvyšší sací výkon je na štítku označen písmenem A, naopak nejnižší výkon má písmeno G.

Sací výkon odvisí od konstrukce spotřebiče, jeho motoru a typu kartáče.

Naopak příkon, který je také uveden na každém energetickém štítku, neříká o kvalitě vysávání zhola nic. Informuje pouze o spotřebě elektřiny a tedy jak drahý je provoz vysavače.

Příkon všech vysavačů omezila Evropská unie na 900 wattů, protože státům došla trpělivost s výrobci, kteří klamali spotřebitele a zaměňovali důležitý sací výkon za nepodstatný příkon motoru.

Od roku 2017 musí každý vysavač splnit tuto normu:

  • * příkon motoru vysavače nesmí přesáhnout 900 W
  • * vysavač musí zachytit více než 75 % nečistot z koberce
  • * vysavač musí zachytit více než 98 % nečistot z tvrdých podlah
  • * prachové emise musí být nižší než 1 %
  • * hluk musí být menší než 80 dB
vysavač
Tyčový vysavač Philips FC6727/01 SpeedPro. FOTO: Extreme Dgital

Umí nejen vysávat

Multifunkční tyčové vysavače umějí daleko více, než jen vysávat prach z podlahy. Zde je několik možností, které přijdou doma vhod:

Vyjímatelný ruční vysavač jakou součást tyčového akumulátorového vysavače je určený k pohodlnému čištění spár ve zdi nebo v nábytku, gauče, křesla či polstrovaných židlí, případně interiéru auta.

Vůně do vysavače, která se přidává do zásobníku, provoní celý byt.

Tyčové bezsáčkové vysavače s mopem zvládnou mokré vysávání. Ještě lepší jsou parní mopy s horkou párou. Zajistí nejen perfektní vyčištění podlahy, ale také zároveň její desinfekci.

Tyčový vysavač 3v1 je kombinuje mop, páru, vysávání a ještě obsahuje malou ruční jednotku. Sám si z nádržky dávkuje vodu, kterou potřebuje k vytírání. Pokud se chystáte na pořádný jarní úklid, nejspíš sáhnete po tomto víceúčelovém přístroji.

Jaký vybrat filtr?

Tyčové vysavače jsou vybaveny několikastupňovým filtrováním prachu a nečistot. Obsahují některé z těchto filtrů:

Mikrofiltr je nejobyčejnější a nejlevnější. Vyrábí se z tkaniny nebo molitanu.

Omyvatelný filtr je možné po použití propláchnout a vydrží tedy velmi dlouho.

Vodní filtrace nečistoty zachycuje do vody v nádržce. Po vyluxování se vylije.

HEPA a EPA filtry jsou vhodné především pro alergiky, protože zachycují roztoče a bakterie. Čím vyšší číslo, tím lépe. Běžně se používá nejvýkonnější HEPA 13, který zachytí 99,9 % bakterií.

vysavač
Tyčový vysavač Bosch Unlimited 7 BCS711A. FOTO: Extreme Digital

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *