jídlo

Světlo umístěné nad jídelním stolem je středobod domácnosti. U stolu se rodina schází k rychlé snídani, bohatému obědu i večeři, která symbolicky ukončí den. Mezi tím se v jídelně či kuchyni svačí, jednotliví lidé se tu náhodně scházejí a povídají si, hrají se společenské hry, píší úkoly, usazují se okolo něj návštěvy.

V každé situaci je potřeba poněkud jiné osvětlení. Univerzálně se doporučuje rozptýlené nepřímé osvětlení celé místnosti doplněné o závěsné designové světlo nad jídelní stůl a po ruce by měla být silná stojací lampa.

Teplé bílé světlo působí příjemným dojmem. Doporučuje se osvětlit jídelnu na hodnotu přibližně 100 lm/m².

Každý hospodský či restauratér potvrdí známý fakt, že čím je jídelní stůl osvětlený intimnějším stylem, tím hosté jedí pomaleji a jídlo si více vychutnávají. Naopak rychlé bufety a jídelny osvětlují stoly ostrým jasným světlem, aby se host najedl rychle a bez emocí.

Na to bychom měli myslet i v domácnosti. Pokud máme jídelní stůl spojený spíše se setkáním rodiny nad jídlem a pitím, volíme tlumené světlo. Jestli nám jde jen o rychlé nasycení, potřebujeme silné světlo. Podle toho bychom měli kupovat závěsná svítidla nad jídelní stůl.

Sluneční svit je nejlepší

Jestli je to jen trochu možné, měli bychom co nejvíce využívat denního světla. Nejen že je zajímavé vidět od stolu ven do nebe, do přírody nebo na městskou ulici, ale je to také zdravé. Denní světlo zahrnuje všech sedm barev duhy, a tak prospívá lidskému zdraví.

Zda se vaše umělé osvětlení podobá hodnotám slunečního svitu, udává index podání barev Ra. Běžné zářivky obvykle mají Ra v rozmezí 60 až 80. Pokud Ra překročí hodnotu 90 a barva světla je denní bílá, mluvíme o plnospektrálním osvětlení, které je zdravé.

Tento jev dokazuje zhruba posledních 50 let jedna studie za druhou. Pod starými zářivkami v továrnách bolí dělníky oči nebo hlava, žáci se ve škole špatně učí, na dlouhodobé problémy zadělávají domácnosti osvětlené nejen zářivkami, ale také televizními obrazovkami a počítačovými monitory, což vede k hyperaktivitě dětí i dospělých, poruchám vnímání a učení, špatnému spánku. Ženy jsou při tom na modré či bílé světlo citlivější než muži.

Dostatek přírodního osvětlení zajistí velká okna (čím častěji se myjí, tím lépe), světlý nátěr stěn a stropů, volný prostor v místnosti. Těmito kroky dokážete navíc snížit náklady na elektrickou energii. Délku a intenzitu denního světla není možné regulovat, a proto se využívají rolety a stínidla, aby se zabránili přímému slunečnímu světlu rovnou do očí.

Dbejte také na rozmístění nábytku, aby nevznikla tmavá místa a hlavně aby nic nestínilo právě na desku jídelního stolu.

Důležitý je výběr barev. Tmavý nábytek, tmavá podlaha, tmavý stůl a černé světlo nad jídelní stůl zhoršují světelné poměry v místnosti. Naopak příliš světlý a lesklý povrch světlo nepříjemně odráží. Pokud visí na stěnách obrazy, rozptylují světlo. Květiny a další rostliny světlo v interiéru doslova pohlcují.

Přirozený biorytmus

Při výběru vhodného osvětlení jídelny či obývací kuchyně bychom měli brát v úvahu cirkadiánní rytmy, což jsou přirozené biorytmy těla, které se pravidelně střídají během dne. Jasně to vidíme ve střídání bdění a spánku, ale hodinu od hodiny se mění hladina hormonů a my jsme díky tomu jednou bystří a aktivní, jindy potřebujeme odpočinek, a zase jindy se nám dobře komunikuje s ostatními.

Vliv na to má především denní světlo. Háček je v tom, že různí lidé mají různé cirkadiánní rytmy. Proto je někdo skřivan a vstává brzy ráno před východem slunce, zatímco druhý je sova, která vstává dopoledne a doslova ožívá až po setmění.

Zjednodušeně řečeno, každý organismus má centrální hodiny, které se sice každý den synchronizují, ale nelze je přenastavit. Podle těchto hodin se řídí všechny orgány v těle. Sova nejspíš ocení jako hlavní jídlo pozdní oběd nebo večeři, kdežto skřivan bohatě snídá. Sova začne pořádně pracovat nebo se bavit pozdě odpoledne, kdy skřivan už klimbá a chystá se do postele.

Je tady jasné, že na pozdní práci je třeba silné bodové osvětlení nejspíše reprezentované stojací lampou v dosahu jídelního stolu, kdežto k odpočinku poslouží rozptýlené světlo po celé místnosti z lustru nebo pásu LED zářivek.

Využijte inteligentní osvětlení

Různé technické vymoženosti umožňují měnit osvětlení přesně podle okamžité potřeby. Jednoduchým příkladem jsou čidla, která zajistí rozsvícení v době, kdy se v interiéru zešeří pod přípustnou mez. Využitím časovače můžete nastavit čas, kdy přejde vaše jídelna večer z přírodního světla na umělé osvětlení, případně ráno naopak.

Díky smart LED osvětlení, kterým ovládáte osvětlení pomocí aplikace v chytrém telefonu, dokážete nastavit různé světelné scénáře. Předem odzkoušíte, jaké osvětlení a s jakou intenzitou se hodí pro odpočinek, návštěvu přátel, rychlou snídani nebo třeba poklidnou večeři. Některá smart světla nabízejí RGB osvětlení a tím pádem dokážete některé body nebo celé prostory zajímavě změnit na červené, žluté, modré či zelené dominanty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *