Vysavač

Sháníte vysavač a přemýšlíte, který typ by pro vás byl tím nejvhodnějším? Rozmýšlíte se mezi klasickým a tyčovým vysavačem? Pak byste měli věnovat pozornost následujícím řádkům. Najdete zde parametry, podle kterých tyčový vysavač vybírat, ale i hlavní výhody a nevýhody tyčových vysavačů, nad nimiž byste se před vlastním nákupem měli zamyslet.

Proč si pořídit zrovna tyčový vysavač?

Tyčové vysavače obecně vynikají kompaktními rozměry, jež usnadňují nejen manipulaci s nimi při samotném úklidu, ale i jejich skladování. Jsou tak oblíbenou volbou pro lidi, jež bydlí v menším domě nebo bytě a potřebují šetřit vzácnými centimetry. Navíc tak mohou být neustále po ruce třeba místo smetáku.

Další nespornou výhodou tyčových vysavačů je i skutečnost, že bývají ekologické a zároveň i ekonomické. Pro jejich provoz totiž nejsou u většiny modelů potřeba sáčky, protože nečistoty zachycují do zásobníků, jež se snadno vysypávají. Nezatěžují tak zbytečně ani vaši peněženku, ale ani životní prostředí.

Na jaké typy tyčových vysavačů můžete narazit?

Od boomu původních mechanických zametačů, které se považují za předchůdce tyčových vysavačů uplynula už řada let. Dnes se můžete setkat nejen s rozličnými modely tyčových vysavačů, ale hlavně různými typy, některé z nich pak výrazně rozšiřují již výše popsané výhody.

Akumulátorové tyčové vysavače

Dobíjecí tyčové vysavače usnadňují manipulaci díky absenci přívodního kabelu, nejste tak omezeni jeho délkou a vysavač můžete použít třeba i na úklid ve vašem autě. Jejich nevýhodou však bývá snížený sací výkon, ale i omezená kapacita baterie. Ta se zpravidla dlouho dobíjí a vystačí jen na určitou podlahovou plochu na jedno nabití.

Právě akumulátorové tyčové vysavače patří mezi nejoblíbenější modely. Svým sacím výkonem a plochou, kterou je možné uklidit na jedno dobití vynikají tyčové vysavače značky Dyson, jež nabízí i hodinu úklidu na jedno nabití.

Vysavač
Vysavač. FOTO: Dyson

Elektrické tyčové vysavače

Vynikají oproti akumulátorovým tyčovým vysavačům vyšším výkonem a obecně i nižší hmotností. Sice nejste omezeni kapacitou baterie, ale v dosahu musí být zásuvka.

Tyčové vysavače 2v1

Za velmi praktické pomocníky v oblasti úklidu jsou považovány i tyčové vysavače 2v1, které nabízí možnost vyjmutí samostatného ručního vysavače. Malý ruční vysavač se pak může hodit pro vysávání čalounění na jídelních židlích, sedacích soupravách apod. Velkou výhodou je tak kompaktnost těchto modelů a vysoká univerzálnost.

Tyčové vysavače 3v1

Stále rozšířenější jsou pak i tyčové vysavače 3v1, které navíc zvládají i mopování. Díky tomu můžete ušetřit i desítky minut denně na pravidelném úklidu, protože vysávat a mopovat zvládají najednou. Nevýhodou bývá nižší sací výkon v porovnání s tyčovými vysavači 2v1.

Podle čeho vybírat tyčový vysavač?

Všechny typy tyčových vysavačů byste měli vybírat především podle sacího výkonu vysavače, jeho ergonomie a váhy. V případě akumulátorových vysavačů pak věnujte pozornost kapacitě baterie, ale i maximální provozní době.

Zajímat by vás mělo i dostupné příslušenství, jako jsou různé nástavce pro snazší úklid, ale i náhradní díly.

Velmi praktický je u tyčových vysavačů i ohebný kloub, který vám pomůže s úklidem těžko přístupných míst pod nábytkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *