klarinet

Koncerty vážné hudby zdarma se chystají během podzimu letošního roku ve Vršovickém zámečku. Na programu je vystoupení komorních souborů.

Co to je komorní hudba? Zjednodušeně řečeno se jedná o muziku, kterou hrají soubory v malém obsazení. Hrají obvykle dva až deset hudebníků.

Teoreticky je možné libovolně kombinovat jakýkoliv hudební nástroj a kterýkoliv lidský hlas, ale od středověku do dneška se vyvinulo několik standardních komorních těles, které znějí nejlépe.

Moderní skladatelé sice experimentují a dávají dohromady dříve nemyslitelné zvuky a barvy – jaké vyluzují třeba profesionální bicí nástroje, neškolené hlasy, hudební smyčky a elektronické nástroje – ale většina posluchačů stále dává přednost klasickým nástrojům.

Nejoblíbenější zůstává smyčcové kvarteto a klavírní trio.

koncert Obecní dům
Koncert začne ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. FOTO: Kuba Turek

Duo pro hlas nebo dva nástroje

Soubor je tvořen dvěma hudebními nástroji nebo jedním nástrojem a zpěvákem. Typickým nástrojem v duu je klavír nebo koncertní křídlo, méně často akustická kytara. Oba dokážou zastat současně melodickou i rytmickou funkci. Doplňuje je lidský hlas nebo smyčcový či dřevěný dechový melodický nástroj. Existují však i skladby pro dva klavíry, případně pro čtyři ruce na jednom klavíru. Pro duo je napsáno nejvíce písní a sonát.

Klavírní trio

Ve vážné hudbě se setkáme obvykle se třemi nástroji, z nichž jeden je klavír. Není to ovšem nepřekročitelné pravidlo. Nejvíce skladeb je napsáno pro tato uskupení:

  • * klavírní trio – housle, violoncello, klavír
  • * smyčcové trio – housle, viola, violoncello
  • * klarinetové trio – kvalitní klarinet, viola nebo violoncello, klavír
  • * hornové trio – lesní roh, housle, klavír

Smyčcové kvarteto

Čtyři melodické nástroje umožňují bohatou harmonii i kontrapunkt. Přesto je klavír i v tomto počtu oblíbeným nástrojem. Smyčcové kvarteto je ovšem nejvýznamnějším tělesem komorní hudby. Skladatelé pro něj napsali nejdůležitější díla a mnohá další byla pro něj upravena.

  • * smyčcové kvarteto – dvoje housle, viola a violoncello
  • * klavírní kvarteto – housle, viola, violoncello a klavír

Smyčcové kvarteto je nejvýznamnějším tělesem komorní hudby a byla pro ně napsána stěžejní díla repertoáru.

Kvinteto

V kvintetu se uplatňují nejen klavír a smyčcové nástroje, ale ve velkém meřítku i dechové hudební nástroje. Klasické soubory složené z pěti hráčům hrají v těchto sestavách:

  • * klavírní kvinteto – klavír, dvoje housle, viola, violoncello nebo klavír, hoboj, klarinet, fagot, lesní roh
  • * smyčcové kvinteto – dvoje housle, dvě violy a violoncello
  • * dechové kvinteto – flétna, hoboj, lesní roh, klarinet a fagot
klarinet
Klarinetistka. FOTO: Joanjo Castello – Pixabay.com

Komorní orchestr

Větší ansámbly mají více hráčů a obsazení se řídí konkrétními skladbami a také dle interiérů, kde se hudební produkce odehrává.

Podle počtu hráčů se hudební tělesa označují jako sexteto (6 hudebníků), septeto (7 hudebníků), okteto (8 hudebníků) a noneto (9 hudebníků).

Zvláštními případy jsou dechová harmonie, což je soubor dřevěných nebo žesťových dechových nástrojů, a komorní orchestr, jehož plné obsazení je 35 hráčů včetně bicích.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *