volby

Občané, kteří zasednou ve volebních komisích na Desítce, dostanou o tisíc korun vyšší odměnu, než stanovuje zákon. O navýšení odměny rozhodla na svém dnešním zasedání Rada Městské části Praha 10.

„Na našem území je celkem 109 okrsků. Potřebujeme tedy celkem přibližně 700 lidí, kteří budou zajišťovat řádné konání voleb, a po jejich skončení sčítat hlasy. I přesto, že jsme o možnosti přivýdělku občany opakovaně informovali, je zájem oproti předcovidovým volbám v minulosti asi o 40 % nižší,“ říká tajemnice Úřadu Jana Hatalová.

Podle zákona si řadový člen komise přijde, v případě dvoukolových senátních voleb, na 3300 korun, místopředseda na 3900 Kč a předseda na rovné 4000 Kč. Nově se odměny v Praze 10 pro každého navýší o tisíc korun, tedy na 4300 pro řadové členy, 4900 pro místopředsedy a 5000 pro předsedy komisí. Všichni dostanou za odpracovanou dobu také stravenky.

„Již tradičně budou ve volebních komisích naši zaměstnanci a delegáti volebních stran, vzhledem k velkému počtu okrsků se ale neobejdeme bez členů z řad veřejnosti. Uvědomujeme si, že se jedná o zodpovědnou a poměrně náročnou práci, zejména při sčítání hlasů. Proto volíme tuto zvláštní formu poděkování,“ vysvětluje tajemnice Jana Hatalová.  

Zájemci o práci v komisích najdou více informací na webu městské části. Hlásit se mohou mailem katerinav@praha10.cz či na telefonu 267 093 639.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *