brýle

Přemýšlíte, jaké sluneční brýle si pořídit například do auta nebo na sport? U výběru brýlí figuruje několik důležitých aspektů, jako je UV filtr nebo kvalita materiálu. Pokud ale chcete zabránit oslňování sluníčkem například na mokré vozovce, chce to brýle speciální.

Co je a jak funguje polarizační filtr?

Sluneční brýle s polarizačním filtrem na první pohled nerozeznáte od těch klasických – rozdíl zjistíte po jejich nasazení na nos. Světlo kmitá v několika směrech, a když se odráží do našeho oka, vnímáme ho jako shluk záře, který nás může oslepit. Polarizační filtr propouští světlo kmitající pouze v jednom směru, a tím činí světlo vnímatelné bez oslnění. Tuhle funkci oceníte hlavně na mokré silnici nebo na zasněžené sjezdovce za slunečného počasí.

Jak jsou na tom zrcadlové sluneční brýle?

Takzvané zrcadlovky fungují na principu odrážení světla směrem od čoček. Oči tak zůstanou chráněny před zbytečným přívalem záření a neunaví se tak rychle jako s obyčejnými brýlemi. Reflexní vrstva na sklech nepropouští zbytečně velké množství světla, což může vést ke zkreslení barev a detailů – jako výhodu lze brát fakt, že tím také můžete zamezit vnímání větších škrábanců na brýlích.

Antireflexní vrstva

Brýlové čočky jsou složené z několika vrstev, které chrání jak oko, tak i samotné sklíčko. Mezi jednotlivé plochy čočky patří třeba tvrzení nebo antireflexní vrstva. Tato vrstva se vyskytuje hlavně u zrcadlových skel na zadní straně čočky. Zabraňuje nežádoucím odrazům světla pocházejícím oka. Kompletní antireflex, který je aplikován z obou stran brýlových skel, se nejčastěji používá u dioptrických brýlí, aby se eliminovaly odražené paprsky a nevítané světlo.

Jak pečovat o brýle?

Kvalitní dámské nebo pánské sluneční brýle by se měly automaticky prodávat s pouzdrem. Pokud tomu tak není, neváhejte si nějaké pevné pořídit. Prodloužíte tak životnost brýlí a uchráníte je před zbytečným poškrábáním. K čištění pak používejte speciální hadříky z mikrovlákna s čisticím sprejem, hrubé tkaniny by sklíčka mohly poškrábat.

brýle
Zrcadlové sluneční brýle. FOTO: Unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *