elektrické světlo

Elektřina vypadla v Praze 10 a také v mnoha dalších pražských čtvrtích. Příčinou byla závada velké rozvodny na Chodově přesně v 8:48 h. Porucha byla opravena v 10:10 h.

Dodávky elektřiny byly zastaveny zhruba od deváté hodiny do půl jedenácté. V současné době je vše obnoveno a elektřina je dodávána normálně.

Tramvaje, metro, domácnosti…

Zastavily se tramvaje v centru města a také na celém pravém břehu Vltavy. Na pár minut stálo metro C. Bez proudu byly domácnosti, firmy i kanceláře. Od 9:37 nejezdily tramvaje v úseku Zahradní Město – Hostivař. Zhasly semafory na Kubánském náměstí a okolních velkých křižovatkách. Lidé uvázli ve výtazích. Pražští hasiči uvedli, že vyjeli ke dvěma desítkám takových případů.

Výpadek elektřiny neměl dopad na letiště Václava Havla ani na žádné nemocnice. Důležitá infrastruktura okamžitě naskočila na záložní zdroje.

Společnost ČEPS přestala dodávat elektřinu Pražské energetice, která pak dodala proud do postižených oblastí z jiných rozvoden. Jedna z nic je v Malešicích.

Rozvodna Chodov bere proud přímo z Temelína

Rozvodna Chodov začala fungovat roku 1993 v souvislosti s výstavbou jaderné elektrárny Temelín, odkud sem vedou přímé elektrické kabely v soustavě VVN 400 kV. Chodovská rozvodna je spolu s rozvodnou Řeporyje hlavním zdrojem elektřiny pro hlavní město Prahu.

Rozvodna Chodov vybuchla roku 2013. Čtěte zprávu o havárii na DESÍTKA.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *