on-line hry

Herní web Hrajzdarma.cz nabízí zadarmo desítky počítačových her v on-line režimu. Všechny hry jsou k dispozici v mnoha různých variantách.

Podmínkou u některých her je bezplatná registrace hráče, většina se ale dá hrát i bez této registrace. Web umožňuje přistupovat ke hrám z jakéhokoliv zařízení – hrát tedy lze na mobilu, tabletu, notebooku, stolním počítači a dokonce i na chytré televizi.

Online hry jsou zařazeny do různých kategorií. Vybírat můžete ze strategií, válečných her, stříleček, arkád, adventur, karetních a postřehových her. Jednoduché hry pro dívky mají téma vaření a oblékání.

Máš postřeh? Bubble Shooter ho prověří

Mezi nejpopulárnější hry patří Bubble Shooter založený na postřehu. Existuje nespočet variant, verzí a designů této hry pro jednoho hráče. V zásadě jde ale o jediné: vystřelujete barevné míčky a vaším úkolem je, abyste dostali dohromady aspoň tři míčky stejné barvy. Pokud se nedaří, míčky se nakonec seskupí na spodní hranu hracího pole a hra končí. Game over! Musíte začít znovu.

online hry
Bubble Shooter Hrajzdarma.cz

V této postřehové hře nelze otálet. Zároveň je nutné mířit velice přesně. A ještě k tomu potřebujete prostorovou představivost, abyste věděli, kam seřídit svoji střeleckou mušku.

Stará čínská logická hra Mahjong

Mah-jong je čínská hra s obdélníkovými kameny, které připomínají arabské domino. Má však daleko více variant a taktických fines. Číňané ji tradičně připisují filozofovi Konfuciovi, který žil před 2500 lety a jeho učení má stále velký vliv na asijskou mentalitu. Základ hry je však ještě daleko starší.

Cílem všech hráčů je podle složitých pravidel odebrat hrací kameny tak, aby žádný nezůstal na hrací ploše. V on-line prostředí je obtížnost obvykle odstupňovaná na 12 levelů.

mahjong hra
Mahjong Hrajzdarma.cz

Novodobá pravidla mahjong se ustálila kolem roku 1850 v Šanghaji a Nankingu. Stále však existuje mnoho odchylek, zjednodušení, ale také zesložitění této oblíbené hry. Po 1. světové válce hra dostala do USA a Američané, jak to dělají v mnoha jiných oborech, mahjong udělali jednodušší, přehlednější a akčnější. Podle jejich pravidel se řídí většina on-line her na celém světě.

Mah-jong jsou v překladu vrabci, kteří jsou podle čínských legend nadáni mystickou inteligencí. A lidé se k nim snaží v tomto ohledu přiblížit. Hru hrají obvykle čtyři hráči, ale některé varianty lze hrát v jednom až šesti hráčích.

Originální hra má 136 kamenů z bambusu, dřeva, kosti či plastu. 108 z nich je označeno kolečky, bambusy a znaky. Ty jsou očíslované od 1 do 9 a od každého čísla jsou čtyři kameny, tedy 3x9x4=108 kamenů.

Kruhový tvar (tóng) reprezentuje měděnou minci, která má uprostřed čtvercový otvor. Bambusy (suǒzi) představují řetízky z bambusu, na které se navlékaly měděné mince. Znaky (wànzi) představují čísla, tedy počítání peněz.

Dále se používají 4 větry a 3 draci, z toho každý kámen má 4 kopie, tedy dohromady 28 kamenů. Větry odkazují na čtyři světové strany. Draci poukazují na tři z pěti základních konfuciánských ctností – shovívavost, upřímnost a synovskou zbožnost.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *