Západ slunce Hostivař

Když se Jakub Vyskočil zastřelil 8. května, vyšlo najevo, jak se krade z veřejných peněz v Liberci. Kauza se okrajově dotýká také Prahy 10.

Jakub Vyskočil byl nejspíš bílým koněm Jiřího Vařila, ačkoliv vystupoval jako majitel dopravní firmy BusLine. Když spáchal sebevraždu, pravý majitel se o jeho majetek přihlásil. Dělá to skoro miliardu.

BusLine byl totiž konglomerát mnoha firem, které sloužily k zakrytí obrovských kšeftů regionálního šíbra.

Průmyslové areály ve Strašnicích a Uhříněvsi

Do firemního portfolia nepatří jen známé autobusy, ale také správa nemovitostí, stavební podniky, fotovoltaické elektrárny a průmyslové areály. Dceřiné společnosti Airmedia patří průmyslové areály ve Strašnicích, Uhříněvsi a Horních Počernicích. Vlastní též byty na Vinohradech. Jde o tučné sousto.

Jiří Vařil teď vykládá do médií, jak to všechno bylo: Domluvil se s Vyskočilem, že ho udělá nominovaným akcionářem na základě dohody a zároveň zatají pravý stav věcí.

Jiří Vařil je totiž typickým politickým podnikatelem, který svojí prací patří do devadesátek, a nechce, aby mu někdo viděl do karet. Ne nadarmo podniká v Liberci, kterému se svého času říkalo Synerov, neboť ho plně ovládala firma Syner a jeho majitelé Petr Syrovátko a Jiří Urban. Jiří Vařil se v takovém prostředí pohybuje jako ryba ve vodě.

Vzpomeňme třeba na rozkradené Mistrovství věta v klasickém lyžování, kterému vévodila Kateřina Neumannová jako ředitelka a posléze i korupčnice.

Jiří Vařil je příjemcem veřejných financí. Zároveň se angažuje v lokální politice. Sám je komunista. Platí při tom peníze ODS, ČSSD, ANO a Starostům. Policie ho vyšetřuje kvůli různým formám korupce. Několik jeho spolupracovníků je již obviněno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *