okna

Příležitost dělá zloděje – rčení, které je platné co svět světem stojí. Co věděli naši předkové, to uplatňujeme i my. Když opouštíme domov nebo zaměstnání, zamkneme dveře a zavřeme okna. To jsou totiž nejslabší místa domů, kterými se zločinci dostávají dovnitř, aby vykradli, na co přijdou.

Na celém světě po celou lidskou historii zuří skrytá válka mezi zloději a lupiči na jedné straně a nájemník či majiteli domů na druhé straně. Je jasné, že lidé s nekalými úmysly mají vždy navrch. Oni totiž volí místo a čas útoku na váš majetek. Vy se jen můžete bránit.

Obrana je ovšem překvapivě účinná. Přiměřené zabezpečení oken pomocí bezpečnostních rámů a dveří pomocí kvalitních zámků naprostou většinu zlodějů odradí. Náhodní amatéři se přes ně nedostanou a zkušené profesionální zloděje odradí námaha a časová náročnost, které by museli vynaložit, aby se dostali dovnitř. 

„Podle přesných statistik německé policie se 48 % vloupání do rodinných domů uskutečnilo přes balkónové dveře a 32 % skrz okna,“ uvádí polský výrobce mechanických bezpečnostních prvků Winkhaus. „Následovaly hlavní vstupní dveře 13 % a sklepní okénka 7 %.“

dům
Doporučené třídy bezpečnosti oken v rodinném domě. FOTO: Winkhaus.cz

Bezpečnostní dveře jsou důležité

Stoprocentně nelze zabezpečit žádný dům. Pokud se motivovaný profesionál rozhodne, že vám chce ukrást něco opravdu cenného, s vynaložením velkého úsilí to nejspíš zvládne. Posledním takovým velkým případem bylo vykradení klenotnice saských králů v Drážďanech arabským gangem. Šest mužů odneslo šperky a další cennosti v účetní hodnotě zhruba 3 miliardy korun. Jejich kulturní hodnota je nedozírná. Po dvou letech je policie pochytala, právě probíhá soud, ale o svém lupu zarytě mlčí. Ani jeden ukradený šperk se zatím neobjevil.

Ne každý má ovšem doma drahokamy, cenné šperky, rozsáhlou uměleckou sbírku nebo dokumenty, které se vyvažují zlatem. Zlodějským choutkám na běžné vybavení domácnosti lze zamezit kvalitním zámkem na vstupních dveřích a případně instalací bezpečnostního vstupu. To znamená výměnu obyčejných dveří za odolné, zpevnění dveřního rámu, umístění zámku a případě závor. Pasivní prvky ochrany doplňuje ještě kamera anebo aspoň fotopast.

Okna proti vloupání

Méně známé je zabezpečení oken podobným systémem, jako mají bezpečnostní dveře. Systém kování Winkhaus activPilot je navržen tak, aby zajistil vysoký standard odolnosti proti vloupání. Lze ho instalovat rovnou při osazování nových oken, nebo dodat kování do stávajících oken.

Kování je založeno na ocelových čepech ve tvaru houby. Čím více kovových západek je do okna namontovaných, tím stoupá odolnost okna proti vloupání.

Standardy zabezpečení oken se dělí na tři třídy. Podle toho, kde jsou okna zabudovaná do domu, určuje se potřebný bezpečnostní standard.

Balkonová a terasová okna a velká okna v přízemí jsou statisticky nejslabším článkem zabezpečení rodinných domů. Proto do nich patří nejvyšší třída odolnosti.

okna
Zabezpečení oken proti zlodějům. FOTO: Winkhaus.cz

00

Do oken, která jsou ve druhém a vyšším podlaží, případně do světlíků, stačí standardní okna zabezpečená v jednom bodu.

01

Do oken v prvním patře je vhodné umístit kování vybavené 4 bezpečnostními body, bezpečnostní klikou na klíč a krytkou proti odvrtání.

02

Balkonová okna, okna v přízemí a v suterénu jsou osazována zámky s bezpečnými body, bezpečnostní klikou s klíčem a krytem proti odvrtání. Kování doplňuje speciální sklo anebo aspoň folie proti rozbití. Okna v bezpečnostním standardu 02 odolávají nejen prostému zničení, ale také pokusům o průnik pomocí nářadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *