fototapeta

Fototapety na zeď dnes patří mezi velmi oblíbené dekorace interiérů. Ne vždy se nám je však podaří dokonale sladit s jinými částmi místností – a to především s dalšími prvky na stěnách. Už dávno není pravdou, že je lze kombinovat pouze s výmalbou.

Naopak, mnohdy jim bude slušet i společnost jiných tapet nebo dekorativních prvků. Při jejich kombinaci je však třeba dbát na několik základních pravidel, aby nebyl interiér tzv. přeplácaný.

Jak na kombinaci materiálů

Běžné fototapety do obývacího pokoje jsou barevné a obvykle i výrazně tematicky strukturované. Aby jim tedy slušela kombinace s jinými tapetami na zdi, musí mít i další tapeta, kterou aplikujeme spolu s nimi,  stejnou tloušťku. Dbejte také na texturu – vinylové tapety by měly být kombinovány s vinylem, papír pak samozřejmě s papírem apod. Jen málokdy vypadá dobře cokoliv jiného.

fototapeta levandule
Kuchyně s levandulovou fototapetou. FOTO: Myloview.cz

Snažte se to také s výběrem prvků a struktur nepřehnat. Proto vždy použijte maximálně jeden lesklý vzor na celou místnost. Stěna na pozadí by pak měla být potažena nejlépe neutrální tapetou. A pamatujte si, že pokud je pro dekoraci interiéru použito dva nebo více vzorů, měly by mít navzájem velmi podobný styl a barvu, jinak nebude jejich kombinace fungovat.

Dbejte na správné vyznění zamýšleného vzoru

Myslete také na to, že horizontální vzory opticky rozšiřují rovinu stěny, takže se obvykle v místnosti cítíme lépe. Nedoporučuje se proto navzájem kombinovat vertikální a horizontální vzory, a to především ve chvíli, kdy jsou ve hře světlé vs. kontrastní barvy. Zároveň však platí, že k tomu, aby se všichni v místnosti cítili maximálně příjemně, je ze všeho  nejlepší nemít na stěnách pouze vertikální nebo pouze horizontální vzory ve světlém provedení. Na lidskou psychiku to působí spíše negativně.

obývací pokoj fototapeta
Obývací pokoj s fototapetou. FOTO: Myloview.cz

Jak vybrat hlavní tapetu do interiéru

Její výběr musí jít ruku v ruce s barvou nebo tapetou na pozadí – to je základní pravidlo. Pokud máte více barev, což mívá například fototapeta do obýváku zcela bez debat, pak se snažte o to, aby byly dvě hlavní barvy tapety vyvedeny v teplých nebo naopak studených odstínech – nikdy by neměly jít navzájem do kontrastu. To vypadá dobře jen na opravdu velkých plochách. A z jakých barev můžete vybírat? Ideální je například:

  • světle modrá
  • světle zelená
  • pastelově růžová
  • béžová
  • šedá
  • broskvová
fototapeta koupelna
Fototapeta s květinami v koupelně. FOTO: Myloview.cz

Pamatujte také na to, že v místnosti by neměly být víc než dvě různě barevné tapety a to nejlépe ve stejném provedení tedy buď lesklé nebo matné. U tapet na pozadí je to víceméně jedno, jen vždy dbejte na to, aby měly všechny použité dekorativní materiály vždy stejnou tloušťku, jinak bude přechod mezi nimi opravdu nepříjemně vidět.

Kombinace dvou barev a jak na ni

Pokud máte v oblibě například 3D tapety s výrazným vzorem, měli byste opravdu dobře promyslet, jak se výsledný kontrast objeví v interiéru. Začněte tak, že si vyberete dvě základní barvy a ty vhodně sladíte. Dbejte především na výrazný kontrast mezi nasycenou a nenasycenou barvou. Bez něj žádný vzor dokonale nevynikne. Zvažte také výsledné rozložení palety barev a zamýšlený výsledný odstín barvy. Neměli byste mít problém ho zopakovat v interiéru ještě alespoň jednou (např. na dekorativních polštářích nebo rámečcích obrazů), aby barva do pokoje co nejlépe zapadla.

Obě zvolené barvy kombinujte vždy buď v teplých nebo studených odstínech. A nesnažte se pořizovat více stejnobarevných tapet, ovšem s různými vzory. Výsledná kombinace totiž nevypadá skoro nikdy dobře.

Další vychytávky pro aplikaci tapet

Tapety jsou dnes k dostání v mnoha provedeních, vyplatí se tedy poohlédnout i po různých vychytávkách. Pokud například hledáte tapetu do kuchyně nebo dětského pokoje, vyplatí se vsadit na kousky s omyvatelnou texturou. Toto řešení vám do budoucna  ušetří spoustu sil, nervů a peněz, které byste jinak museli investovat do neustálých výměn a oprav znečištěných tapet.

Poohlédněte se také po speciálních modelech například do koupelny, které dokážou odolávat vlhkosti. A myslete i na to, že tapety nemusíte vždy lepit jen na stěny – skvěle se totiž hodí třeba i k dekoraci nábytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *