Oheň, teplo a světlo jsou symboly domova, bezpečí a lásky. Pohled do hořících plamenů uklidňuje. Proto si tolik lidí pořizuje biokrby do bytu nebo domu.

Ovšem ne každý má možnost zabudovat do obývacího pokoje nebo kuchyně klasický krb na dřevo, protože v domě není k dispozici vhodný komín a zajištěný přívod čerstvého vzduchu. Jiný zase nechce špinit interiér dřevem a popelem. Další nemá dost peněz na náročné stavební úpravy, bez kterých se nový krb neobejde.

Biokrb Modern. FOTO: Vesardi.cz

Ekologický a bezpečný plamen z bio lihu

Pro takové zájemce se prodávají biokrby. Topí se v nich automaticky bio lihem.

Biokrb poskytuje čistý oheň, plameny nevytvářejí špinavé spaliny, nekouří, není potřeba komín, nikdo nemusí uklízet po topení, nevynáší se popel, ani není nutné skladovat dřevo.

Biokrb na zahradu Arvid. FOTO: Vesardi.cz

Plameny hoří pravidelným plamenem a hřejí. Při hoření vzniká pouze kysličník uhličitý. Jedinou záležitostí, na kterou je nutné při instalaci biokrbu myslet, je možnost dostatečného větrání. Oxid uhličitý není jedovatý plyn, ale pokud se nevětrá, klesá na zem a ve velké koncentraci může ohrožovat zdraví malých domácích zvířat, případně způsobuje bolení hlavy dětí či dospělých, kteří by delší dobu dýchali při zemi.

Palivo do biokrbů je zásadně bio líh. Vyrábí se z rostlin a jedná se tedy o ekologické palivo.

Biokrb Atle. FOTO: Vesardi.cz

Designové prvky ve veřejném i soukromém prostoru

Koho zajímá spíš design než ekologie, jistě ocení velký výběr vzorů, typů, materiálů a velikostí, které může přesně usadit do obytné místnosti mezi nábytek a sedací soupravu.

Elegance, účelnost a pocit luxusu, který biokrb vyvolává, umožňuje jeho umístění nejen do domácností. Větší či menší plameny hoří také v lepších kancelářích, reprezentativních prostorech, vstupních halách, u soukromých bazénů, na terasách, v restauracích a salonech.

Zahradní biokrb Tarald. FOTO: Vesardi.cz

Pro reprezentační účely se často vyrábějí na míru, nebo si architekti vybírají sériové z kvalitních materiálů. Používá se především přírodní kámen, sklo, nerez nebo leštěný kov. fantazii se ovšem meze nekladou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *