Jaro doslova klepe na dveře, dny se prodlužují a nastává čas na venkovní hry a sporty. Golf se nabízí jako skvělá aktivita, která se dá praktikovat v každém věku a zároveň se jedná o bezvadnou příležitost, jak se seznámit s novými lidmi.

Golf je čím dál tím populárnějším rekreačním sportem, a to z mnoha důvodů. Přináší s sebou řadu výhod pro tělesné i duševní zdraví. Za prvé nás dostane na čerstvý vzduch. Golfová hřiště jsou často umístěna v přírodě v hezkém prostředí, kde bývá golfový klub, jenž je příhodným místem k navázání nových přátelstvích. Golf je prostě senzační společenský sport.

Golf dokonce zlepšuje koncentraci a dokáže posílit mozek, poněvadž se při jeho hraní učíme přesnosti, soustředění, rozšiřujeme si naši kreativitu a předvídavost. Díky dlouhému chození po greenu uděláme taky něco užitečného pro naše srdce a nachozené kilometry přispívají i k hubnutí. Během hry na hřišti s 18 jamkami se průměrně ujde mezi šesti až deseti kilometry, čímž se spálí přibližně 1500 kalorií.

Starobylá i moderní hra v přírodě 

Odkud ale vlastně golf pochází? Mnozí se domnívají, že tahle původně gentlemanská hra pochází z britských ostrovů, konkrétně ze Skotska. Předchůdce hry se podle historiků dá dohledat až ve starověké Číně, konkrétně u dynastie Song, kde se hře říkalo Čchuej-wan. Míčová hra byl určena pouze pro nejvyšší představené dynastie a jednalo se o oblíbenou zábavu.

Golf takový, jako ho známe dnes, se začal hrát v 15. století. Samotný král byl nadšencem to téhle hry na Old course ve skotském St. Andrews a tam později vzniklo hřiště o 18 jamkách. Počet jamek se zachoval i dodnes, někdy můžeme vidět i 9jamková hřiště.

První golfové míčky byly vyráběné ze dřeva a později z kůže vyplněné peřím. Od poloviny 19. století se přešlo na přírodní hmotu podobné kaučuku.

Golf byl coby sport uznaný v roce 1900 a byl zařazený do olympijských her v Paříži. Pravidla golfové hry jsou poměrně složitá a hráč si je musí dobře nastudovat. Existují však dva základní druhy hry: hra na rány a hra na jamky.

Ve hře na rány se hraje v jednom kole na 18 jamek, pokud má hřiště jenom 9 jamek, obchází se dvakrát. U každé z jamek se začne odpalem a pak pokračuje dalšími ranami. To se opakuje do té doby, dokud míček neskončí v jamce. Hráč se snaží použít ve hře co nejmenší počet ran.

Hra na jamky, někdy se jí říká jamkovka, je odlišná v tom, že proti sobě hrají hráči dva. Ten, co zahraje jamku menším počtem ran, získává bod. Jestli se to oběma hráčům poštěstí zahrát na stejný počet úderů, o bod se podělí a každý si připisuje půl bodu. Ten hráč, který nahromadí víc bodů, vyhrává hru.

Tahle hra už ale dávno není výsadou bohatých gentlemanů. Oblíbili si ji také lidé, kteří se potřebují odreagovat od psychicky náročné nebo stresující práce. Mezi obrovské nadšence patří herec a ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška, fotbalová legenda Pavel Nedvěd, z mezinárodních golfových nadšenců zmiňme profesionálního hráče pokeru Chrise Moneymakera, hollywoodskou hvězdu Catherine Zeta-Jones nebo módní návrhářku Veru Wang. 

Perfektně upravené golfové hřiště. FOTO: Pxhere, Public Domain CC0

Dnes se golf hraje doslova po celém světě, uvádí se 206 zemí s počtem 40 tisíc golfových hřišť. Jen v Čechách najdeme přes sto golfových greenů. Nejvíc jich pak uvádí Spojené státy americké, Japonsko a Kanada.

Indoor golfový simulátor

Když nepřeje počasí, přijde vhod moderní technologie. Uvnitř se dá golf hrát, trénovat a pilovat. Takový golfový simulátor je fantastický způsob, jak se buď hrát naučit nebo se zdokonalovat. 

Prostory se simulátory se dají buď pronajmout nebo lze simulátor zakoupit s rozličnými balíčky v různých cenových hladinách. Nezáleží na tom, jestli máte prostorný dům anebo žijete v garsonce, stačí malý prostor na odpaliště a váš švih. Zobrazení simulátorů pak jde provádět pomocí projektorů, televize nebo počítačové obrazovky. Hra je založena na snímání švihu hráče pomocí senzorů. Pohyb golfisty se poté analyzuje a převádí na zvolené hřiště, která se dají navolit předem v závislosti na obtížnosti hry.

Vynález má na svědomí americký přistěhovalec z Arménie Luther George Simjian. Ten se pyšní více než 200 patenty, bývá uváděný ve spojitosti s prvním bankomatem nebo leteckým simulátorem.

Golfový simulátor v pražském centru Erpet. FOTO: A.ga.ma

Říká se, že kdo s golfem začne, dostane se mu pod kůži a nemůže s ním přestat. Jestli už nepatříte mezi nadšené golfisty, proč ho nevyzkoušet. Zpěvák Marc Anthony o něm prohlásil: „Sláva je návyková, peníze jsou návykové, ale golf je bezkonkurenčně návykový.“

V Praze 10 je nejbližší golfové hřiště v Hostivaři. Poblíž je na Černém mostě, o něco dál je to do Motola, do Hodkoviček nebo na Zbraslav. Indoorové hřiště a golfové simulátory najdete ve smíchovském Erpetu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *