pes a žena

Sčítání lidu začne 27. března. Koná se každých deset let. Letos bude především elektronické.

„Český statistický úřad upravil podobu sčítání s ohledem na pandemickou situaci. V souladu s požadavky hygieniků byla přijata zásadní opatření, jež umožňují, aby sčítání proběhlo v řádném termínu, a to především bezkontaktně a bezpečně,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Sečíst se lze online z domova nebo z práce, bez kontaktu s úředníky. Elektronický formulář můžete vyplnit nejen za sebe, ale i za celou domácnost nebo za své blízké.

Kdo se nesečte online, musí od 17. dubna vyplnit listinný formulář. „Sčítací komisař při roznosu formulářů zazvoní a vyčká na váš příchod venku před domem, podobně jako při doručování doporučených poštovních zásilek. Bezvýhradně přitom dodržuje aktuální hygienická opatření a bude vybaven respirátorem a dezinfekcí. Navíc má negativní test na koronavirus,“ uvedl Ondřej Škorpil, ředitel úseku rozvoj a technologie České pošty, která to bude mít na starost.

Vyplněný formulář pak vhodíte do kterékoliv poštovní schránky nebo odevzdáte na určených kontaktních místech do 11. května.

Sčítací komisaři vyrážejí do terénu už od 10. března a ověřují skutečný stav budov, správnost adres a způsob využití budov. Na to nepotřebují kontakt s majiteli, obyvateli ani nájemci budov.

Za sčítání nese odpovědnost Český statistický úřad, který sídlí v Praze 10 u metra Skalka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *