Ragbyový klub Slavia Praha oznámil úmrtí svého dlouholetého hráče, československého reprezentanta a trenéra Miloše Hory. Zemřel v sobotu 30. ledna po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let.

Vynikajícího útočníka na postech křídla nebo tříčtvrtky či zadáka, ale i útokové spojky, ragbisté znali spíše pod jeho přezdívkou Koza.

„Patrně ke své přezdívce přišel ve škole nebo možná v Motorletu Prahu, z kterého k nám do Slavie přestoupil. Do Slavie z tehdejšího Motorletu přišel už jako hotový hráč, aby se podílel na slávistických úspěších v 60. a 70. letech. V reprezentaci odehrál 24 utkání a patřil k oporám tehdy výborného národního týmu. S ragbyovou šiškou Miloš neskončil ani skončení hráčské kariery, ale jako trenér se věnoval ve Slavii mládeži. Trénoval tak i své syny Miloše a Marka, kteří to dotáhli až do ligového týmu a nakonec ragby hraje i Milošův vnuk Matyáš, který je oporou týmu kadetů Slavie. Milošův syn Marek Hora je jako sekretář klubu již několik let duší ragbyové Slavie,“ napsal v nekrologu na klubovém webu předseda ragbyové Slavie Praha a bývalý spoluhráč z reprezentace i ze Slavie Jan Stránský.

Ragbista Miloš Hora na snímku ze sedmdesátých let přebírá cenu od sekretáře Slavie Slávy Klindery, v pozadí tehdejší funkcionář Svazu ragby Jan Kudrna a hráči Pragy Praha. FOTO: ARCHIC Jan Stránský

„Miloš Hora byl skvělý tvůrce hry s výbornou kopací technikou. Přitom byl rychlý a měl ještě výbornou orientaci, uměl přečíst záměry soupeře. V osobním životě parťák par excellence! Třetí tradiční ragbyové poločasy, zimní fotbálky, společenské akce klubu, tam všude byl v centru dění. Do nedávna byl i stálým hostem na tribuně a v klubovně v Edenu. Miloš nám bude nesmírně chybět,“ řekl pro ragbyový magazín České ragby Horův spoluhráč z reprezentace i ze Slavie a jeho kamarád Jan Stránský.

„Vzhledem k omezením spojenými s opatřeními vlády z důvodu pandemie se jako klub s Milošem Horou rozloučíme jen, jak to bude možné, na hřišti a v klubovně při prvním ligovém utkání odehraném u nás v Praze v Edenu,“ dodal Stránský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *