Již od roku 2011 na spořilovském úseku Jižní spojky obtěžují řidiče agresivní reklamou dvě obří LED obrazovky. S ohledem na rizikovou lokalitu se jedná o jedny z vůbec nejnebezpečnějších billboardů v Praze, a proto Kverulant.org roky usiluje o jejich odstranění. Nyní je velmi blízko svému cíli. Praha 4 nařídila billboardy vypnout a zahájila řízení o odstranění stavby.

Povolení těchto LED billboardů by nebylo možné bez značné „benevolence“ stavebního úřadu na Praze 4. Podle Kverulantova názoru porušovaly LED obrazovky hned několik předpisů, a proto již před lety podal podnět k přezkoumání územního souhlasu, kterým byly povoleny.

Kverulant se svou stížností nebyl úspěšný a v lednu 2012 ji příslušný úřad zamítl.

Kverulant se však nevzdal hned po prvním neúspěchu, a tak podal v únoru 2013 žalobu, kterou se domáhal vypnutí oslňujících LED billboardů. Žaloba se opírala o ustanovení občanského zákoníku, kde se praví, že vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Po mnoha peripetiích, kdy nebylo jasné, kdo by měl o Kverulantově žalobě rozhodnout, byl na Nejvyšším správním soudu zřízen zvláštní šestičlenný senát, který rozhodl, že ve věci bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 2. Po roce a dvou měsících příslušný obvodní soud Kverulantovu žalobu v prosinci 2016 nakonec zamítl. Podle soudu totiž LED billboardy již údajně nepatří původní žalované firmě, ale novému vlastníkovi. Bohužel Kverulant v dubnu 2017 odvolací soud prohrál.

Naštěstí billboardy jsou z hlediska stavebního zákona vždy dočasné stavby a těm na Jižní spojce letos 31. března vypršelo povolení. Přesto byly stále v provozu. Proto se Kverulant počátkem dubna dotázal Prahy 4, jak je možné, že LED billboardy stále obtěžují široké okolí, a vyzval Prahu 4, aby předběžným opatřením nařídila vypnutí billboardů a zahájila řízení o odstranění staveb. A přesně to se také stalo. Stavební úřad vykonal 23. dubna obhlídku na místě a hned druhý den nařídil předběžným nařízením oba LED billboardy vypnout.

Zároveň úřad zahájil řízení o odstranění stavby. Vlastník billboardů sice může formálně ve lhůtě 30 dnů podat žádost o další užívání billboardů, ale na základě předběžného opatření musí být do doby, než bude o jeho žádosti rozhodnuto, billboardy vypnuté. Kverulant udělá vše, co je v jeho silách, aby billboardům nebylo prodlouženo stavební povolení.

Kverulant má za sebou řadu úspěchů v boji proti reklamnímu smogu. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu jsou vůbec nejnebezpečnější formou venkovní reklamy právě LED billboardy. Proto je Kverulantovým cílem radikální snížení jejich počtu. V několika případech se mu to již povedlo. Více naleznete v jeho kauze DEJME LED BILLBOARDY K LEDU.

INFO: Kverulant.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *