V úterý 7. dubna zemřel ředitel finančního úřadu Prahy 10 Jindřich Menčík ve věku 56 let.

Chtěl uzavřít úřad

Během března byla na Finančním úřadu v Praze 10 – Vršovicích prokázána nákaza koronavirem u jedné ze zaměstnankyň. Pracovnice finančního úřadu nastoupila do práce v pondělí 2. března po návratu z dovolené v Itálii, která tehdy ještě nebyla označena za rizikovou.

Posléze se u ženy objevily zdravotní problémy, takže v pátek 6. března už nešla do práce a oslovila hygieniky. Testy potvrdily výskyt koronaviru v neděli 8. března večer. Na pracovníky úřadu, kteří se ženou přišli do styku, byla uvalena karanténa.

Úřady uklidňovaly klienty finančního úřadu, že nakažená žena nepřišla do styku s veřejností. Neuvedly ovšem, že kdo se s ní setkal na úřadě, ten už s veřejností pracoval.

Schillerová (ANO) zakázala

Přesto ale provoz úřadu zůstal ještě několik dní bez větších omezení. „Dokud budeme dýchat, zavřít nesmíme,“ psal ředitel Finančního úřadu v Praze 10 v jedné ze svých posledních zpráv kolegům. Tuto textovou zprávu napsal poté, kdy mu podle informací jeho kolegů přímo ministryně financí Alena Schillerová zakázala úřad zavřít. Ředitel tak přitom chtěl učinit kvůli nákaze koronavirem v řadách zaměstnanců svého úřadu.

Reportér Jan Tuna k tomu napsal: „Ředitel se pokusil ochránit své lidi a veřejnost, chtěl úřad uzavřít. Ve středu 11. března umístil ceduli, že je z technických důvodů zavřeno. Na pokyn z vyšších míst ale musela být cedule ještě to ráno stržena a finanční úřad otevřen.“

„Ředitel úřadu dva dny volal, aby uzavřeli celý finančák, protože se neví, s kým přesně ta nakažená paní přišla do styku,“ uvedl pro Blesk.cz zaměstnanec úřadu.

Výsledkem jsou desítky nakažených úředníků, neznámý počet jejich nakažených klientů. A také smrt ředitele.

Psali jsme dříve:

Finanční úřad pro Prahu 10 byl dezinfikován

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *