Nástěnné mapy patří mezi velmi efektní výzdobu interiérů. Historické mapy se vyjímají v luxusních obývacích pokojích či kancelářích, novodobé zeměpisné mapy dotvářejí atmosféru v moderních pracovnách.

Do veřejných prostor, jako jsou vestibuly, recepce, jednací místnosti, přijímací salony a další, se hodí nejen klasická nástěnná mapa světa na zeď zavěšená v rámu, nebo nalepená na zdi jako tapeta, ale design lze doplnit svítícími či plastickými mapami.

Politická mapa

Politická mapa zobrazuje území suverénních států, která jsou odděleny výraznými obrysy podle státních hranic. Plochy států jsou vybarveny buď podle toho, aby byly dobře rozeznatelné, nebo jejich barvy jsou seskupeny dle politického zřízení. Například komunistické státy jsou červené, kapitalistické mají modrou barvu a monarchie žlutou.

Státy mohou být odlišené také podle vybraných kritérií. Často je potřeba zakreslit hustotu obyvatelstva, druh zemědělství a průmyslu, průměrnou roční teplotu a podobně. Lze si ovšem představit zdánlivě úsměvná kritéria, jako třeba spotřebu alkoholu na hlavu, počet automobilů na rodinu, ale i seriozní výšku hrubého domácího produktu.

Zeměpisná mapa

Všeobecná zeměpisná neboli geografická mapa zdůrazňuje krajinu. Na první pohled je na ní vidět, kde se zdvihají pohoří, kam zasahují oceány, kudy tečou řeky. Mezi obvyklé geografické prvky na zeměpisných mapách dále patří silnice a dálnice, železnice, města a také zda je terén zalesněný, nebo volný s poli a pastviny, případně zda je pokrytý bažinami.

Historická mapa světa National Geographic. FOTO: Nastennemapy.cz

Historická mapa

Mapy na pergamenu, papyrusu nebo na kamenných deskách se kreslily již od starověku. Pro výzdobu interiérů jsou však oblíbené až středověké nebo dokonce renesanční.

Za tohoto období jsou v Česku známé především Klaudiánova mapa a také Müllerova mapa Čech a mapa Moravy. Ve své době to byly nejpřesnější použitelné mapy. My na nich dodnes oceňujeme krásu a precizní kresbu.

Mikuláš Klaudyán z Mladé Boleslavi vytiskl roku 1518 svoji mapu jako pomůcku pro poutníky, kteří cestovali do Říma.

Vídeňský zeměměřič Jan Kryštof Müller vydal mapu Moravy roku 1716 a o dva roky později mapu Čech. Sloužila jako velmi přesné zobrazení nejen pro vojáky, kteří si u něho zadali objednávku, ale také nejvyšším císařským úředníkům pro hospodářské účely, a zájem o ni měla i česká a moravská šlechta.

Satelitní mapa

Satelitní mapy jsou novinkou posledních let. Jejich rozvoj umožnilo uvolnění vojenských družicových snímků pro civilní účely i pro nejširší veřejnost.

Když pomineme jejich dennodenní využití v mnoha profesích, mají také dekorativní funkci. Tiskaři spolu s grafiky dokážou ze snímků stvořit fascinující obraz naší země. Sytá modř zobrazuje moře, jezera a vodní toky, jasná zeleň zase lesnatou krajinu nebo pole a bílá ukazuje zaledněné hory a okolí severního i jižního zemského pólu.

Plastická mapa

Mapa s vystupujícími horami a sníženými údolími dává laikům velmi dobrou představu, jak vypadá reliéf země. Zatímco všechny ostatní mapy jsou zakreslené na papíře nebo folii ve dvou rozměrech, plastická mapa je 3D.

Moderní mapa patří do moderního interiéru. FOTO: Nastennemapy.cz

Speciální úpravy map

Nástěnné mapy se dají koupit nejen jako „obyčejné“ papírové kartografické dílo, ale prodávají se také v netradičních úpravách.

Svítící mapa je opatřena fluorescenčním barvou a v šeru i za tmy světélkuje. Ocení ji děti ve svých pokojích.

Dětské mapy nepotřebují být přesné, ale podstatná na nich je názornost a přehlednost. Oblíbené jsou mapy s nakreslenými zvířaty, která v daných místech žijí, s dinosaury, jejichž kosti se zde našli, nebo nejvýznamnějšími stavbami.

Stírací mapa umožňuje odkrývat kus po kuse obsah ukrytý pod neutrální vrstvou podobně jako známé stírací losy. Větší děti nebo i dospělí se smyslem pro zábavu a hru si mohou tímto způsobem označovat místa, která navštívili, nebo země, které procestovali.

Samolepicí tabuli se zakreslenou mapou světa lze umístit prakticky kamkoliv a navíc na ni lze kreslit speciálním fixem.

Velké mapy se dodávají ve formě tapet. Mapová tapeta je rozdělená na čtyři části a na zeď se lepí stejným způsobem, jako jakákoliv jiná nástěnná tapeta.

INFO: Nástěnné mapy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *