Setřít stůl, vytřít podlahu, uklidit prach a vyčistit šmouhy. To je rituál každé domácnosti, jejích majitelé nechtějí žít jako v prasečím chlívku. K tomu je nutno čas od času umýt okna, vyčistit kuchyňské spotřebiče, umýt toaletu a koupelnu.

Kromě špíny a nečistot odstraňujeme bakterie a dezinfikujeme byt.

V některých domácnostech se uklízí jen před Vánocemi, jinde paní domu cídí byt každodenně. Rozumný kompromis v běžné domácnosti je velký úklid jednou za týden  a každodenní udržování čistoty drobnými úkony, jako je mytí nádobí, stírání kuchyňské pracovní desky a úklid po každém vykoupání ve vaně nebo sprše.

Čistá domácnost vyžaduje zásobu čistících a úklidových prostředků. Základem je vysavač (pokud máte na zemi koberec), velký smeták a malý smetáček s lopatkou, mop s kýblem, sada textilních hadříků a houbiček. K tomu jsou třeba úklidové prostředky.  Bez nich se neobejdeme, ať už nedáme dopustit na tradiční rady našich babiček, nebo raději využíváme moderní chemii, případně kombinujeme obojí podle momentální potřeby.

Neobejdete se bez saponátu. Občas ho vyměňte za antibakteriální prostředky (s chlorem nebo bez něj), které účinně bojují nejen se špínou a mastnotou, ale také odstraňují bakterie a další škodlivé mikroorganismy.  Vhodné je využít speciální čistící prostředky určené na konkrétní práci – například na podlahu, na toalety, na vanu, na vyčištění kuchyňské trouby, na odstranění vodního kamene z pračky nebo myčky, a tak dále.

Co je třeba vyčistit

Kuchyně 

Kuchyni je třeba uklízet průběžně. Pokud to neděláme, stává se rájem špíny, zápachu, bakterií a mastnoty.

Pracovní deska – po každé přípravě jídla ji setřeme čistou vodou. Na konci dne neuškodí saponát, abychom se zbavili mastnoty.

Jídelní stůl – po každém jídle smeteme drobečky ze stoly, nebo vytřepeme ubrus. Pokud ho někdo pobryndal, je nutné ho vyprat.

Dřez – dřez, výlevka i odkapávač na nádobí se myje jaksi automaticky během mytí nádobí. Jednou pár týdnů až měsíců je nutné vyčistit výlevku chemickým prostředkem proti ucpání trubek. Nezapomeňte pravidelně měnit hadřík nebo houbičku na nádobí, protože vlhko, teplo a zbytky jídel jsou ideálním prostředím k rozmnožování bakterií.

Lednice – alespoň jednou měsíčně ji pečlivě vymyjeme.

Sporák nebo varná deska, trouba nebo mikrovlnná trouba – čistíme je po každé přípravě teplého jídla. Připečené zbytky potravin by během příštího vaření zaschly a připekly tak, že bychom je odstraňovali jen stěží.

Odpadkový koš – jednou za týden ho vydezinfikujeme zevnitř i zvenku.

Utěrky – pereme je každý týden a po každém použití sušíme.

Prkénka na krájení – jedno prkénko používáme výhradně na maso a druhé na ovoce, zeleninu a ostatní potraviny. Zvláště po přípravě syrového masa si dáme práci s umytím prkénky.

Koupelna

V koupelně teplo a vlhko, což jsou nejlepší podmínky pro růst bakterií a plísní. Bojujeme proti tomu intenzivním větráním a častým úklidem.

Vana, sprcha a umyvadlo – špínu odstraňujeme průběžně po každém velkém použití. Dezinfikujeme jednou týdně.

Obklady a stěny – dezinfikujeme každý měsíc. Zaměříme se na kouty a spáry, kde se množí plísně a zůstává v nich špína.

Pračku a sušička – mimo praní ji otevřeme a vytřeme do sucha.

Ručníky – po každém použití je necháme usušit. Měníme je přibližně jednou za týden, případně hned po náročném použití.

Kartáčky na zuby – umístíme je tak, aby mohly proschnout hned po použití. Držák na kartáčky a kelímek na dezinfikujeme jednou za dva týdny.

Toalety

Záchodová mísa – uklízíme ji po sobě hned, jak je potřeba. Důkladná dezinfekce je potřeba nejméně jednou týdně.  Průběžně je vhodné využívat dezinfekční prostředky umístěné dovnitř mísy.

Vybavení místnosti – stěny, podlahu, případně další výbavu toalety dezinfikujeme každý týden.

WC kartáč – stále by měl být namočený v ředěném čisticím prostředku. Mění se přibližně jednou  za půl roku až rok.

Podlaha

V běžné domácnosti stačí uklízet podlahu jednou za týden. Výjimkou jsou samozřejmě nechtěné nehody – vylité tekutiny, upadlé jídlo či pití, rozbité sklo, našlapané bláto atd., které je nutné uklidit hned.

Nejprve podlahu vysajeme vysavačem nebo ji zameteme. Potom je důkladně vytřeme hadrem nebo mopem.

Nezapomeneme podlahu na závěr ošetřit podle pokynů výrobce. Na linoleum není potřeba nic jiného než obyčejný saponát a teplá voda, stačí třeba na parkety se nanáší vosk a na dřevěné podlahy speciální olej.

Nezapomeňte na drobnosti

Špína, bakterie, prach a roztoči  se drží na mnoha dalších místech, které je třeba pravidelně čistit.

Viditelné jsou kliky od dveří, dálkové ovladače, nábytek, police, židle, hračky a nočníky. Jejich povrch staří setřít, případně je ošetřit antistatickým prostředkem a je hotovo.

Velkým zdrojem nebezpečných bakterií jsou zvířecí klece a pelíšky. Pravidelně je čistěte, umývejte a perte.

Zaprášené květiny a staré květináče je také třeba umývat. Květiny se sprchují, nebo utírají hadrem, v létě se dezinfikují na slunci, kam je přemísťujeme zevnitř z bytů.

Nejvíce bakterií v domácnostech lze nepočítat tam, kde by to málokdo čekal: na klávesnici počítače nebo notebooku. Nestačí jen zběžně setřít povrch jednotlivých písmenek, ale je nutné pečlivě vyčistit i spáry mezi nimi, kam odpadávají mikroskopické kousky kůže z ruku, na čemž se pak výborně živí nepřátelské mikroorganismy.

K velkému úklidu nakonec patří čistění oken. Pokud nebydlíte ve zvláště znečištění lokalitě, stačí to udělat jednou za půl roku.

Rady našich babiček

Pokud omezujete využití chemie v domácnosti, můžete využít přírodní látky, které působí stejně, jako čistící prostředky z drogerie.

Ocet – kyselina octová výborně čistí nánosy špíny v koupelně, kuchyni a na podlaze. Přidává se do vody na mytí oken a zrcadel. Přidává se jednoho cyklu myček, praček a žehliček. Poradí si mastnými skvrnami, vodním kamenem a se zbytky mýdla. Ničí plísně i bakterie.

Jedlá soda – soda pohlcuje pachy. Zároveň rozleptá připečenou mastnotu z grilů, sporáků, hrnců, pánví a pekáčů. Zbaví hrnky i konvice usazenin z čaje či kávy.

Citron – kyselina citronová vyčistí spolehlivě špínu, rez i vodní kámen a navíc má slabé dezinfekční schopnosti. Pokud citron zkombinujete se solí, dostanete dryák srovnatelný s nejsilnější domácí chemií.

Sůl – funguje jako čistící písek.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *