Téma bydlení je důležité pro každého. Ať už se jedná o obyvatele vlastních bytů nebo domů, tak pro lidi, kteří jsou v podnájmu a chystají se na změnu. S rostoucí ekonomikou se také zvyšují ceny za nemovitosti a pozemky. Přichází tak vysoká míra nespokojenosti.

Zájem o vlastní bydlení je vysoký, avšak nikdo ho nedokáže financovat z vlastních zdrojů. Přichází tedy na řadu hypotéka, která je více jak polovině žadatelů zamítnuta. Jedná se o nedostatečné příjmy, které by nepokryly veškeré výdaje domácnosti, které jsou nezbytné, a zároveň platit měsíční splátky hypotéky.

Rovněž domácnosti nemají naspořené žádné peníze, ani prostředky, které by mohly využít jako předmět zástavy.

Nájmy v Praze

Praha, jakožto hlavní město, má ceny zcela jiné. Nájmy bývají hodně vysoké, můžete se tak často setkat s pojmem spolubydlení. Zatímco v zahraničí se jedná o zcela běžnou formu bydlení, v České republice se s ní většina teprve seznamuje.

Často se jedná o způsob bydlení pro studenty nebo mladé lidi, kteří nechtějí tolik utrácet. Tyto byty mají společné sociálky, chodbu a kuchyň, každý nájemním má však vlastní pokoj.

Sídliště nabízejí pěkné a cenově dostupné bydlení. FOTO: Ziphome

Po celé Praze je k dispozici mnoho bytů, které čekají na svého nového nájemníka. Jak tomu bývá zvykem všude, hezké a levné byty jsou okamžitě zamluvené. Zeptejte se tedy nejprve ve svém okolí, zda neznáte někoho, kdo v Praze pronajímá byt.

Na ceně se většinou nic nezmění, ale dostanete se tak na první místo dlouhého čekacího seznamu zájemců. Máte-li na stěhování dostatek času, začněte si shánět byt brzy, abyste měli dostatek času na výběr a nemuseli brát z nouze.

Vyplatí se tak pravidelně kontrolovat aktuální nabídky. V Praze je nyní kolem 4,5 tisíce bytů, které se neustále obměňují. Průměrná cena pronájmu kolem 15–20 tisíc za byt měsíčně.

Existují však výjimky, kdy můžete najít byt za 8 tisíc korun měsíčně, ale také za 50 tisíc korun měsíčně.

Nákup nemovitosti v Praze

Jak již bylo řečeno, dosáhnout na hypotéku bývá problém, máte-li ale možnosti si hypotéku vzít, a za dobrých podmínek, abyste zbytečně moc nepřeplatili, určitě je dobré si v Praze byt koupit.

I když nevíte, jaká bude situace za pár let, máte jistotu, že máte něco vlastního pro svoji rodinu nebo můžete byt následně začít pronajímat a mít pravidelný příjem. V současné době je v Praze k prodeji přes 5 tisíc bytů, které se tak často nemění.

Jejich ceny se pohybují průměrně kolem 4–5 milionů korun (za nemovitosti od 1kk – 3+1). I v tomto případě existují výjimky. Byty, které jsou k prodeji bývají nabízeny mnohem déle než byty k pronájmu, které jsou většinou do 3 měsíců někomu pronajaté. Byty se prodávají po celé Praze, není žádná lokalita, ve které by byl nadbytek bytů.

Prodat nebo ponechat

Ekonomika se neustále mění a kolísá. Nikdo přesně neví, co bude za pár let. Jestliže peníze nutně potřebujete, je samozřejmé, že nemovitost budete muset prodat. Odborníci se shodují, že na prodej nemovitosti je současná situace na trhu ideální.

Jedná se ovšem o spornou situaci, zájem o byty jde neustále nahoru, když si nemovitost ještě ponecháte, můžete ji prodat za pár let s trošku nižší cenou, ale stále vyšší, než by byla v současné době. Nejideálnější řečení však bývá si nemovitost ponechat. Pronájem bývá měsíční jistotu peněz.

Bydlení ve staré zástavbě v centru města. FOTO: Ziphome

Co ovlivňuje cenu nemovitosti

  • Lokalita – Praha je všeobecně velice drahá lokalita. Ceny si zde ale všichni mohou dovolit, protože převážná část populace jsou cizinci, kteří za služby a produkty zaplatí nemalé částky. Pokud si zde hledáte bydlení, ať k zakoupení nebo k pronájmu, bude rozhodovat, zda chcete nemovitost ve středu samotného města nebo v okolních částech, kde jsou pochopitelně ceny nepatrně nižší.
  • Zájem – v Praze je o nemovitosti vysoký zájem, což navyšuje i jejich cenu. Žádný majitel nemovitosti nepůjde zbytečně s cenou dolů, když je zájem veliký a ví, že i prodá nebo pronajme za draho. Kdyby se zájem snížil, sníží se i ceny, protože majitelé raději poskytnou nemovitost za nižší ceny, než za žádné.
  • Velikost nemovitosti – neporovnávejte ceny bytů za poskytované místnosti. Vždy se dívejte na celkovou velikost dané nemovitosti.
  • Způsob zprostředkování – je-li poskytování nemovitosti přes realitní kancelář, bude cena vždy navýšena o provizi realitní kanceláři. Zjistěte si tedy nejprve, zda nenajdete bydlení, které poskytuje pouze soukromník.
  • Stav nemovitosti – je-li byt čerstvě zrekonstruovaný, pak se dá předpokládat, že bude mnohem vyšší, než u starého bytu, který sotva stojí.
  • Vybavení – veškeré vybavení domácnosti něco stojí. Rozhodující tedy bývá, zda je byt plně, částečně nebo vůbec vybaven.

Realitní seznamka zipHOME

Chcete vidět konkrétní nabídky na prodej či nákup nemovitostí v Praze? Vyzkoušejte novou platformu tzv. realitní seznamku. Na tomto portálu velmi snadno vyřídíte, jak nákup, tak prodej, a to bez vysokých provizí, které si účtují realitní kanceláře.

Oproti jiným podobným službám můžete využít tzv. zipHOME asistenta. Ten vám pomůže s přípravou inzerátu, a také s ochranou vašich kontaktních informací. V případném inzerátu se je kontakt uveden na zipHOME, zbavíte se tak zbytečných hovorů a nabídek realitních kanceláří. Dostanou se k vám pouze vybraní zájemci či nabídky, které splňují vaši představu.

Chcete vědět víc? Navštivte stránku www.ziphome.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *