Jestliže si kupujete počítač, jeho nezbytnou součástí je hardware a software. I když to zní podobně, jedná se o dvě zcela odlišné produkty. Slovo hardware v doslovném překladu z angličtiny znamená „tvrdé zboží“.

Zatímco hardware je veškeré technické vybavení, které počítače má, software jsou jednotlivé vnitřní programy. Ty se dále dělí na systémový software neboli operační. Ten obsahuje pro počítače nezbytně nutný Microsoft Windows, bez kterého není možné fungovat.

Počítačové hry vypadají velmi reálně. FOTO: ZONER software

V současné době je Windows 10 na trhu nejaktuálnější systém. Aplikační software jsou zase programy – jedná se o veškeré programy, které jsou v počítači – internetový prohlížeč, přehrávač videí apod.

Mezi základní součástky herního hardwaru patří:

  • Skříň – když si koupíte počítač, dostanete bednu, která má zvenku pár otvorů, zezadu kabely a uvnitř veškeré součástky, aby počítač fungoval. Jedná se tedy o nezbytně nutný produkt. Jestliže jste herní fanoušek, jistě si budete chtít počítač seskládat samostatně, dbejte tak na správnou velikost.
  • Základní deska – u herního PC se na ní nevyplatí šetřit. Rozhoduje o celkovém výkonu PC a také o tom, jak moderní díly budete moci dále osadit či upgradovat.
  • Operační paměť – zatímco klasická paměť počítače slouží k uchování jednotlivých programů a dat, operační paměť slouží jen k dočasnému uchování dat, většinou během nějakého výpočtu.
  • Zdroj.
  • Grafická a zvuková karta – grafická karta vypočítává všechna data, která se posléze zobrazují na monitoru počítače. Zatímco zvuková karta zajišťuje přenesení zvuku z počítače.
  • Čtečka karet.
  • Optická mechanika.
  • Monitor, klávesnice, myš, reproduktory a případně i tiskárna.

V souvislosti s počítačem nebo herním notebookem se můžete také setkat s pojmem firmware. Jedná se o software (tedy o program), který je však do značné míry součástí hardwaru. Aby vše tedy plně fungovalo, musí být přítomny oba dva produkty.

Počítač versus notebook

Jestliže si vybíráte mezi pevným počítačem a notebookem na hry, tak má každá varianta své i proti. Pokud neustále cestujete a potřebujete mít dokumenty u sebe, je pro vás vhodnější notebook. U herního je pak třeba se zaměřit i na vyšší grafický výkon.

Obor počítačových her už před několika lety předstihl filmový průmysl co do počtu hráčů / diváků i do objemu financí. FOTO: ZONER software

Stejně tak notebook ocení studenti, kteří potřebují notebook na zapisování poznámek při přednášce, a taktéž je velikou výhodou pro podnikatele, kteří nepracují pouze ze své kanceláře, ale za svými klienty dojíždí.

Jestliže dáváte přednost pohodlí domova a chcete si opravdu vychutnat herní zážitek, je herní PC to pravé. Kromě vyšší výkonu oproti notebooku, jej můžete i velmi jednoduše vylepšovat o lepší grafickou kartu, procesor či paměť.

Zároveň v kombinaci s herním LCD monitorem, který má výrazně nižší odezvu, než běžný kancelářský model jde o ideální řešení. Herní monitor si také můžete dovolit větší než u obrazovky notebooku.

Na cestování můžete využít také tablet nebo chytrý telefon, který může posloužit nejen pracovním účelem, ale zvládne i náročnější hry určené pro tato zařízení.

Jak vidíte, na hraní her máte k dispozici stolní PC, notebook, tablet, různé konzole nebo chytrý telefon. Kterou variantu zvolíte je na posouzení výše uvedených doporučení a samozřejmě svou roli hraje i cena.

Repasovaná výpočetní technika

Právě s pořízením herního zařízení za výhodnější cenu vám může pomoci tzv. repasovaná výpočetní technika. Jde o zařízení, které pochází z leasingů, předváděcích akcí nebo byly vráceny v zákonné lhůtě.

Do nabídky repasovaných herních notebooků a dalších věcí se dostávají přístroje z vyšších modelových řad výrobce, kde se počítá s vyšší odolností a lepším výkonem.

Např. u společnosti inComputer.cz prochází repasovaná výpočetní technika před samotným prodejem náročným testováním a případnou výměnou vadných dílů.

Co je však nejzajímavější je cena, která může dosahovat slevy až 60 % oproti zcela novému modelu. Když přidáte záruku na 12 měsíců, zní tato možnost velmi zajímavě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *