VIDEO: Na elektrokole po cyklostezce Rokytka

Podzim je ideální na koupi elektrokola. Pokud ještě váháte, vězte, že v celém cyklistickém oboru se právě touto dobou prodávají letošní a lo??ské modely za velmi příznivé ceny, nebo je už teď možné koupit horké noviny z modelových řad příštího roku. Prodavači mají ještě k tomu na zákazníky více času než v právě uplynulém létě, kdy počty prodaných kol letěly do nečekaných výšek, a podpora prodeje v obchodech jela na doraz.

Proč bychom si v Praze 10 měli pořídit elektrokolo? Především kvůli pohodlí! V hlavním městě se na elektrokole dá jezdit po celý rok. Výjimkou je jen několik dní, kdy napadne sníh.

Mírně kopcovitá Praha 10

V Praze 10 sice nemáme vražedná stoupání, jako naši sousedé třeba na Proseku nebo v Ruzyni, ale krátká strmá stoupání či naopak mírné, avšak nepříjemně dlouhé kopce se cyklistům a cyklistkám staví do cesty neustále.

Městské elektrokolo Leader Fox Saga. FOTO: Koloshop.cz

Ještě jeden důvod k ježdění na kole s elektrickým motorem je pro Prahu 10 důležitý: nemáme dlouhé a nepřerušované cyklostezky, které by vedly do centra Prahy. Většina cyklistických jízd se odehrává buď v cyklopruzích na frekventovaných ulicích, nebo po cyklotrasách, což jsou žlutými tabulkami označené směry pro cyklisty, kde se střídají vedlejší ulice, přechody pro chodce, parkové cesty, občas cyklostezka a také cesty s přírodním hlinitým či štěrkovým povrchem.

Elektrokolo do města nebo terénu?

Na městských pojížďkách oceníme především komfortní městské elektrokolo, s razantní akcelerací, bytelným rámem, blatníky, osvětlením, odpruženou vidlicí a  pohodlným širokým sedlem.

Pokud hodláme vyrážet spíše na výlety a město necháváme za zády, vybíráme mezi trekkingovými elektrokoly, která jedou výborně po asfaltu, nebo zpevněné štěrkové či hlinité cestě, a dají se na ně navěsit libovolné brašny, a vysloveně terénními elektrokoly vhodnými na řádění v těžkém terénu díky odpružení předního i zadního kola.

7 otázek a odpovědí

* Je elektrokolo nebezpečné v dešti?

Není! Baterie i motor jsou izolované před vodou.

* Jaká je životnost baterie?

Standard je 1000 nabití. Baterii je možné repasovat, nebo koupit novou.

* Jak daleko elektrokolo dojede?

Nejmodernější elektrokola dojedou po rovině v ideálním režimu až 200 km. V kopcovitém terénu je praktický dojezd 70–100 km.

* Jaká je maximální rychlost?

Pomoc elektromotoru se vypíná v rychlosti 25 km/h. Rychleji už jede cyklista vlastní silou. (Pokud elektromotor funguje bez šlapání, není to kolo, ale skútr, a vztahují se na něj předpisy jako na motocykly. Taková nelegální úprava se nazývá přečipování a na přání ji dělá většina cykloshopů nebo cykloservisů.)

* Jaké mají elektrokola právní postavení?

Elektrokola jsou dle zákona jízdní kola. Mohou tedy jezdit po silnicích, cyklostezkách i v terénu. Helma není pro dospělé povinná.

* Jak těžký cyklista může jezdit na elektrokole?

Konstrukce je dimenzovaná na jezdce o hmotnosti 130 až 140 kg.

* Jak strmé stoupání lze na elektrokole vyšlápnout?

Záleží na součtu výkonu cyklisty a motoru. V zásadě se v Praze 10 nenajde kopec, který by rekreační jezdec nezdolal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *