pocitac-konzole2-nahled

O čem počítačoví hráči hodně přemýšlejí: Konzole nebo počítač? FOTO: Incomputer

Pokud jsou vaším zájmem převážně hry, budete stát před rozhodováním, zda si na stůl pořídit počítač nebo raději konzoli. Které z těchto zařízení je vhodnější a proč?

Zkušení hráči dávají k dobru užitečnou radu: Pokud vám to rozpočet dovolí, kupte si nejlépe oboje. Co ale dělat, když je vaše finanční situace limitem a vy si přece jen musíte vybrat?

Výběr herních titulů

Tady je vítězství poměrně nezpochybnitelné. Přestože se výrobci konzolových her snaží, pro vývojáře jsou stále jednodušší alternativou PC hry. Herních titulů je tedy jednoznačně pro tuto platformu více.

Na druhou stranu herní fajnšmekři připouštějí, že na konzolích existuje spousta her, které se na PC nikdy nedostanou. Exkluzivita je tak to, co této platformě jednoznačně „hraje do karet“. Pozor na jedno úskalí: Jakmile si koupíte novou generaci konzolí, můžete zjistit, že starší hry vám na novém zařízení jednoduše už nefungují.

Zvážit musíte i vlastní časové možnosti: Jste natolik náruživým hráčem, že rozmanitou nabídku her pro PC využijete nebo si kvůli nedostatku času vystačíte i s omezeným výběrem na konzoli?

Životnost

Konzole se oproti počítačům mohou pochlubit zpravidla delším životním cyklem okolo cca 5 let. Na celkový provoz jsou poměrně nenáročné.

Po dobu životnosti konzole se tak nemusíte o cokoli starat, nehrozí vám žádné problémy s kompatibilitou ovladačů atd. Na druhou stranu se počítá s tím, že jakmile bude na konci své životnosti, jednoduše si pořídíte novou. Jejich uzavřená koncepce vám totiž neumožní si jednotlivé komponenty v čase vyměnit.

Herní počítač naproti tomu můžete postupem času upgradovat a pořídit si například větší pevný disk, vyměnit HDD za SSD nebo dokoupit větší paměť. Počítač mimo to je obecně schopen poskytnout vám vyšší výkon, jestliže budeme uvažovat o opravdu špičkovém herním PC.

Zejména grafika je na konzolích spíše otázkou kompromisu a počítačům se tato zařízení příliš rovnat nemohou.

pocitac-konzole1-nahled

Hráči počítačových her mají velký výběr. FOTO: Incomputer

Pořizovací cena

Pořizovací cena je zpravidla hlavním faktorem, který hovoří proti pořízení herního PC. Konzole jsou samozřejmě levnější, stojí zhruba tolik, co pouhá grafická karta.

Ani tady však nemusí být finanční hlediska úplně jednoznačné. Jednotlivé hry pro konzole totiž na pořízení vycházejí oproti těm počítačovým posléze znatelně dráž. Samostatnou kategorií pro PC pak jsou hry, které jsou naprosto zdarma (free-to-play). Hráč tak dostává s herními počítači do rukou nesporně více možností za méně peněz.

Nový nebo repasovaný počítač

Pokud se nakonec rozhodnete pro počítač a je pro vás hlavním kritériem pořídit levné herní PC, alternativou by mohlo být pořízení použitého modelu.

Repasované herní PC lze pořídit za zlomek původní ceny, slevy dosahují až 70 %. Zárove?? se vám zachová možnost si případně později počítač upgradovat, pokud by jeho výkon přestal nejnovějším titulům stačit.

V pohodě je možné pořídit i poměrně nadupané herní PC do 20 000 Kč, které bude dostatečně výkonné, abyste si mohli zahrát i novější hry ve vyšších detailech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *