Rum může být skvělý a ušlechtilý destilát stejně jako podřadný alkoholický nápoj podezřelého původu. Guatemalské rumy Zacapa patří mezi ty první, ačkoliv se vyrábějí teprve 43 let. Jedná se o speciální druh rumu, jehož základní surovinou je panenský sirup z cukrové třtiny. Cena na českém trhu se pohybuje podle kvality od jednoho do sedmi tisíc korun za lahev o objemu 0,7 litru.
S původem rumu Zacapa je to poněkud složitější. Jméno získal podle stejnojmenného města ve východní části státu Guatemaly, nedaleko hranic se San Salvadorem a Hondurasem, které bylo založeno roku 1876. První destilérka zde začala vyrábět alkohol v roce 1914 pod názvem Industria Licorrera Guatemalteca. První rum značky Zacapa byl uveden na trh roku 1976, když město slavilo stoleté výročí.
Melasa ani cukrová šťáva
Výroba rumu Zacapa je zvláštní. Využívají se k tomu pouze tři speciální odrůdy cukrové třtiny. Z ní se nejdříve udělá panenský sirup a teprve z něho se destiluje alkohol.
Guatemalský rum Zacapa se tedy nedestiluje, jako většina ostatních rumů, z čerstvé cukrové šťávy ani z melasy, ale ze sirupu. Označuje se virgin sugar cane honey a vzniká tak, že z třtinové šťávy se nechá odpařit zhruba třetina vody.
Rum míchá paní Vasquezová
Fermentace trvá pět dní. Po destilaci se pálenka odváží do horského skladu v nadmořské výšce 2300 metrů v regionu Quetzaltenango, kde v chladnu pomalu zraje.
Podle druhu výsledného rumu se destilovaná pálenka ukládá do nevypálených i vypálených sudů po bourbonu a také po sherry. V průběhu zrání se nově vypálené rumy míchají se staršími rumy. Blendeři a blenderky pod vedením slavné master blenderky Loreny Vasquez z nich vytvářejí standardní druhy, které se prodávají pod značkou Zacapa. Stáří rumů před mícháním je 6 až 23 let.
Co je to rum?
Rum je alkoholický nápoj destilovaný z cukrové třtiny. Objem alkoholu v něm je 40 – 50 % podle druhu a značky. Jeho pravlastí je jsou Antily, souostroví v Karibiku.
Druhy rumu se obvykle rozlišují podle barvy, zrání a také podle technologie výroby na španělské, anglické a francouzské podle oblastí, které dříve kolonizovaly jednotlivé námořní mocnosti. Dnes si můžeme koupit libovolný rum přesně podle chuti.
Španělské rumy zvané añejo jsou sladší, vanilkové, vyrobené z melasy.
Anglické rumy (sipper) bývají drsné, tmavé, s vyšším obsahem alkoholu a ponechávají si chuť melasy.
Francouzské rumy se označují za rhum agricole (zemědělský) a zakládají se na čisté chuti, neboť se vyrábějí ze šťávy cukrové třtiny.
Rum během zrání v dubovém sudu ztmavne a v kovovém tanku zůstane bezbarvý. Posledním výrobním krokem je míchání různých šarží tak, aby měla každá značka svoji chuť, která je stále stejná a při tom pro konzumenta rozeznatelná.