desitka-cz-ergo-cz-01 Mnohé domácnosti jsou jako nestřežené pokladnice. Během let se v nich nakupí spousta věcí, jejichž souhrnná hodnota by majitele velmi překvapila. Dražší elektronika, šperky, obrazy, ale také hotovost a další položky – vsadíme se, že toho máte doma poměrně dost, byť svůj byt nepokládáte za luxusní sídlo. Vykradači bytů jsou jiného názoru a rádi vás v době vaší nepřítomnosti navštíví. Ti odvážnější třeba i v noci, kdy si budete spokojeně oddechovat v ložnici. A zabezpečení bytu jste již řešili, nebo se spoléháte na náhodu?

Situace se lepší, ale růžová není

Při pohledu na dostupné statistiky PČR je zjevné, že počet vykradených bytů a domů není tak vysoký jako v minulosti.

Pro srovnání: v letech 2009, 2010, 2011 a 2012 se počty nahlášených případů pohybovaly kolem deseti tisíc za rok. Poté došlo k poměrně výraznému propadu. V roce 2015 pak „pouze“ k 6895 případům, což je o více než třetinu méně než v roce 2013, kdy se počet vykradených domácností vyšplhal přes hranici jedenácti tisíc. 

desitka-cz-ergo-cz-nahledovy

Na otázku, zda je častějším cílem byt, nebo rodinný dům, nelze jednoznačně odpovědět. Spíše než na typu bydlení záleží na jiných faktorech. Především na přítomnosti sousedů a poloze domu. Obecně se sice rodinné domy vykrádají o něco častěji než byty, ale rozdíl není nijak markantní.

Praha jako jasná jednička

Kde se domácnosti vykrádají nejčastěji? Každoročním vítězem je Praha. Následují Středočeský kraj, Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj a Ústecký kraj. Pojišťovny jsou si statistik dobře vědomy a často na jejich základě přizpůsobují ceníky. K výjimkám patří např. ERGO pojišťovna, která nabízí pojištění pražských bytů za stejnou cenu jako v méně rizikových lokalitách. V ceně produktu je navíc zahrnuto i pojištění proti blbosti

Rozdíly v počtech vykradených bytů jsou ohromné. V roce 2015 bylo v Praze nahlášeno 1761 případů. V „nejbezpečnějším“ Karlovarském kraji pouze 144.

A kdy, že je riziko vykradení bytu vyšší než jindy? K vloupání do domácností dochází nejčastěji v letních měsících – tedy v období dovolených. Častěji než během ostatních měsíců se však vykrádá také v říjnu, prosinci a lednu.

desitka-cz-ergo-cz-02

Resumé? Zvažte pořízení základních zabezpečení v podobě bezpečnostního zámku a dveří. A nezapome??te si domácnost pojistit. Nejde přece o nijak závratnou částku (viz online kalkulace pojištění bytu), která by ohrozila rodinný rozpočet. Plnění v případě pojistné události vás může naopak zachránit od existenčních problémů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *