Centrum Zahradního Města v okolí Květu, Arniky a Slunečnice dnes vypadá jako pěst na oko. V plánech ze 60. let minulého ovšem bylo něco jiného – zajímavý komplex pro bydlení, nakupování, odpočinek a sport. I nedokončený projekt tehdy získal architektonickou cenu. Jenže potom komunistům došly peníze a škrtli vše, co se mělo ještě stavět. Kapitalisté pak už dostavěli jen ohyzdnou obytnou budovu. Park zpustl, trhy opustili zákazníci i prodejci a po skvěle vymyšleném prostoru se prohání vítr a bezdomovci.

Obchodní centrum Květ slouží v přízemí jako supermarket a restaurace, zezadu sídlí v prvním patře policejní služebna a z boku je ke květu přilepená automyčka. Sklady a zázemí obchodu jsou umístěny v horním patře, kam vede zásobovací rampa. Samoobsluhu v obchodním domě provozovaly postupně Julius Meinl, Albert a nejnověji Tesco.

Penzion Arnika ve výškové budově sousedí s Květem přes park Slunečnice. V jeho přízemí jsou umístěné služby a prodejny.

Další drobné služby mají provozovny v přízemí devítipodlažního obytného bloku, který s Květem sousedí na severní straně.

Nejošklivější budova byla postavena v 90. letech minulého století jako bytový dům Slunečnice. Její čelní stěna by měla logicky uzavírat park, ale neznámý architekt tento důležitý pohled zpitvořil schodovitým, prohnutým a ještě k tomu na první pohled levným barákem.

Více o parku: Tři grácie na Slunečnici

Součástí projektu byl kulturní dům s kinosálem pro 700 osob, restaurací pro 160 osob, klubovnami a knihovnou. Měl se postavit také krytý plavecký bazén. Tyto objekty však nikdy nebyly vybudovány.

Architekty celého komplexu Květ – Arnika – Slunečnice byli Vladimír Sýkora a Jiří Hromas. Již v roce 1966 byl jejich návrh oceněn na celostátní přehlídce architektonických prací.

Čtěte zajímavou diplomovou práci: Architektonický vývoj Záběhlic a Zahradního Města

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *