Od loňského jara se v Malešickém parku každé úterý podvečer schází Běžecká škola. A loni na podzim se v parku konal sportovní festival s běžeckým závodem. Letošní Desítka na Desítce vypukne v neděli 16. září.

10 kilometrů běhu nebo méně

„Myšlenka spojení volnočasového veletrhu s charitativním během se mi v hlavě rodila již delší dobu. Na loňskou akci nám dorazila tisícovka lidí, tři sta jich běželo závod, kde se objevili i vozíčkáři, což mě velmi potěšilo. I proto pokračujeme,“ hodnotí Kateřina Peštová, předsedkyně sportovního výboru zastupitelstva městské části Prahy 10 a šéfka projektu Aktivní desítka, jehož je akce součástí.

Běh v Malešickém parku. FOTO: Běžecká škola

Závod se běží na pětikilometrovém okruhu, který dobře znají frekventanti zdejší běžecké školy. Kus vede po asfaltových chodníčcích v rekonstruovaném parku, část přilehlým lesíkem směrem k Jarovu, většinou po rovině, ale s jedním výživným stoupáčkem. „Zvládne ho opravdu každý. Pro běžce naší školy to je motivace k pravidelnému tréninku, pro další třeba první zkušenost s číslem na prsou,“ říká Martin Dvořák, šéf pořadatelského týmu z agentury SportGroup.cz. A každý účastník dostane batůžek.

Děti běží 200 a 800 metrů jen v parku, každý si může zkusit 1600 metrů a závodit se bude na 5 km i 10 km trati. Děti startují ve 12:40 h a dospělí ve 14:00 h. Přihlásit se lze předem i na místě, ale loni fronta zájemců málem rozebrala všechna startovní čísla! Po celý den bude možné zúčastnit se také orientačního závodu parkem.

Loni zde stanovili traťové rekordy Pavel Skřivánek a Svatoslava Kacířová (na 10 km 33:50 min a 41:23 min), Dušan Erbs a Martina Formánková (na 5 km 16:51 a 21:45).

Antonín Panenka je sportovní ikonou Prahy 10. FOTO: Běžecká škola

Sportovní veletrh

Už v 10 hodin dopoledne se otevře pomyslná brána veletrhu, kde si na jednotlivých stanovištích půjde vyzkoušet různé sportovní aktivity, získat informace o provozu klubů v Praze 10 (např. SKV Praha, Pro Fitness, HC Bohemians, DDM Praha, SK Hamr, Olymp florbal, tanečníci a mažoretky a další), nakoupit materiál anebo si jen dát něco dobrého k jídlu a pití – až po výkonu zajisté.

Potkáte i řadu zajímavých osobností. Loni odstartoval závod nejslavnější sportovec Desítky, fotbalový básník Antonín Panenka, rozcvičce přispěl slavný hokejový gólman Dominik Hašek, v uniformě se ukázal olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, svoji novou bruslařskou školu Padok Icering představil bývalý mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner a zapěla superstar Monika Bagárová se sestrou.

INFO: Aktivní Desítka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *