podlahové topení

Je vám zima od podlahy? Na to existuje jednoduchá rada. Pořiďte si podlahové vytápění! Ale nevyjde vás jeho provoz příliš draho? A co byste o něm měli vědět, než učiníte konečné rozhodnutí? Odpovědi na základní otázky najdete v následujících odstavcích.

Ptali jsme se zkušených odborníků z řemeslnického cechu EKOMPLEX.

Ušetříte i pětinu energie

Mít vyhřátou podlahu a ještě ušetřit kolem 20 % energie – to zní dobře, nebo ne? Topenáři Praha vyzdvihují jednu z hlavních výhod systému, a to je výrazně nižší energetická náročnost oproti běžným topným tělesům.

Plynaři Praha doplňují, že dané řešení umožňuje nemalou úsporu výdajů domácnostem, které používají k vytápění plyn či elektřinu. Podlahové vytápění vytápí místnost rovnoměrně, což vede k tomu, že je optimální teploty dosaženo mnohem rychleji a s dlouhodobějším efektem. Díky rovnoměrné distribuci tepla v místnosti přetrvává přirozená vlhkost, nevíří se prach a nehrozí nepříjemný pocit suchého vzduchu.

Podlahové topení
Nejlepší krytina pro podlahové vytápění je dlažba nebo lamino. FOTO: Ekomplex

Teplovodní, nebo elektrické?

Systémy podlahového vytápění lze rozdělit na dvě základní kategorie – na teplovodní a elektrické. Výhodou elektrického systému je jednodušší a rychlejší instalace. Teplovodní systémy jsou zase úspornější. V praxi samozřejmě záleží na kvalitě konkrétního systému, dodržení doporučených technologických postupů při pokládání, sazbách za odběr energie a dalších aspektech. Obecně se však elektrické podlahové vytápění používá spíše jako doplňkové, zatímco teplovodní poslouží i jako hlavní zdroj tepla.

Jakou krytinu zvolit?

Instalatéři z EKOMPLEXU upozorňují, že efektivita podlahového vytápění závisí především na typu podlahové krytiny. Některé materiály – například parkety z masivu – mohou při vyšších teplotách vysychat, jiné zase příliš izolují a nepropouští dostatek tepla. Jako ideální řešení se jeví dlažba, ale také některé speciálně upravené typy lamina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *