nábytek

Nábytek z masivu je snem mnoha domácností. Není to malá investice, ale pokud vybíráme rozumně, se zřetelem k praktickému využití a také s přesvědčením, že dřevěný nábytek nám vydrží po celý život a nejspíš ho budou používat i naše děti a vnoučata, vyplatí se. Navíc získáme příjemný pocit z přírodního materiálu, který se nedá popsat, ale každý ho zná, protože dotyk dřeva máme zakódovaný v genech už od vzniku lidského roku.

Dřevo je dekorativní, elegantní a komfortní materiál, ze kterého se dá vyrobit téměř všechno. Chcete moderní ložnici v minimalistickém stylu? Máte ji mít. Oceníte zdobné těžké kusy nábytku do obývacího pokoje? Kupte si je, nebo nechte udělat na míru. Designujete byt nebo rodinný dům? Bytové dekorace z různých dřev mu dodají originalitu a zároveň útulnost.

Máte rádi barvy? Dřevo se lakuje, moří, nebo olejuje. Potřebujete odolný nábytek do kuchyně? Speciálně upravené dřevo zvládne vlhké prostředí i nešetrné zacházení.

Tvrdé a těžké dřevo

Buk je tvrdý a pevný, má jemnou texturu. Kromě nábytku se z něho vyrábějí schody, parkety a také ohýbané kusy nábytku či jiného dřevěného zboří.

Barva: bělová až žlutavě bílá, časem tmavne do žlutohněda. Tak zvaný jádrový buk nabízí větší barevné rozdíly mezi jednotlivými částmi, což je zajímavé především z dekorativního hlediska.

Dub patří mezi nejkvalitnější dřevo z evropských lesů. Je velmi tvrdé, pevné a houževnaté. Postele, ostatní nábytek i parkety z něj vydrží staletí. Ostatně na hradech či zámcích si můžete starou nábytkářskou produkci dobře prohlédnout. Kromě toho se využívá na stavbách jako trámy, krovy, ale také do základů mostů či podmáčených budov.

Barva: šedobílá až žlutohnědá, časem silně tmavne až do černohnědých odstínů. Tak zvaný rustikální divoký sukatý dub si ponechává výraznou přírodní strukturu díky ponechaným sukům.

Jasan je sice tvrdý, ale zároveň si zachovává pružnost a odolnost. Kromě nábytku se z něj proto vyrábějí podlahy a také nejlepší násady k nářadí, jako jsou sekyry, hrábě, či krumpáče. Jemné žilkování určuje, že se z jasanu vyrábějí jednotlivé designové kusy nábytku.

Barva: bílošedá až bíložlutá, stejnoměrně zbarvené, u starších stromů tmavší. Nepravé jádro se nazývá olivový jasan.

Ořech má tvrdé, těžké, pevné, tuhé a velmi elastické dřevo. Vyrábí se z něho především nábytek, u něhož je potřeba jednotlivé prvky soustružit či vyřezávat.

Barva: bílošedá až žlutošedá, jádro přechází do načervenalé. Celková struktura je díky žilkování velmi dekorativní.

nábytek
Obývací stěna z divokého dubu. FOTO: Masiv-prodej.cz

Lehké a měkké dřevo

Smrk je oblíbené dřevo, které se vyznačuje nízkou hmotností, dobrou pevností a dobrou cenou. Výborně se zpracovává a díky tomu má neomezené využití v nábytkářství a stavebnictví pro vnitřní i venkovní účely.

Barva: žlutobílá přechází věkem do žlutohnědé. Pro smrkové dřevo je typické množství suků a výrazná kresba.

Borovice poskytuje pevné a při tom lehké dřevo. Kromě nábytku je vhodné na stropní nosníky a krovy, a také okna a dveře.

Barva: podle druhu stromů se pohybuje mezi žlutou až červenohnědou. Velmi rychle stárne do hnědých odstínů.

Bříza má měkké a elastické dřevo, které není příliš odolné proti povětrnostním vlivům a škůdcům. Vyrábí se z ní proto stoly a židle, využívá se jako obklady a parkety do interiérů.

Barva: bílá až načervenalá s hedvábným leskem. Časem velmi tmavne.

nábytek
Jídelní stůl a židle z bukového masivu. FOTO: Masiv-prodej.cz

Co je to masiv?

Málokdy se dnes vyrábí nábytek z rostlého dřeva. Má to své ekonomické i technologické důvody.

Tvrdé dřeviny se rozřežou na desky o tloušťce 10 až 60 cm a délce 4 metry. Nechají se vysušit, aby vlhkost dřeva klesla z 50 % na 10 %. Rovné desky se při tom obvykle prohnou. Desky se poté rozřežou na lamely 5 cm silné a vyřežou se z nich suky a praskliny. Tyto lamely se poté slepují do masivních hranolů nebo desek, které mají větší pevnost než původní dřevo. Z nich se konečně vyrábí tvarově stálý a odolný nábytek.

S měkkými dřevinami se pracuje stejně jako s tvrdými až na to, že z nich neodstraňují menší suky a nepravidelnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *