koloběžka Průběžná

Nedávno se Ivana Cabrnochová, bývalá místostarostka a dnešní placená radní Prahy 10, chlubila, jak pěkně zařídila rekonstrukci Moskevské ulice. Dokonce prý tam udělala hodně pro cyklisty, když už je má pod svými křídly cyklodopravu. Jaký je ovšem reálný stav? Podívejte se na video – cyklistům jde o život!

Vyrazili jsme na koloběžce Mibo Royal z Veloramy do Francouzské a Moskevské ulice.

Koloběžka pro dospělé je podle dopravních předpisů považována za jízdní kolo. Musí tedy pouze po silnicích, ulicích anebo cyklostezkách. Na chodnících nemá co dělat.

Cyklisté jsou jen obtížný hmyz

Ukázalo se, že přestože Francouzská i Moskevská ulice jsou kompletně opravené, pro cyklisty a koloběžkáře je to past. Ač stroj řídil zkušený městský jezdec, který na různých typech kol, elektrokol, koloběžek, osobních aut, terénních automobilů a dodávek najezdil v Praze dost kilometrů v různých podmínkách, a navíc tuto trasu dobře znal, nemohl se vyhnout několika velmi rizikovým situacím. 

Při tom se politici chlubili, jak celou komunikaci udělali dobře pro pěší i cyklisty, a jak do ní investovala nemalé peníze Praha i Praha 10. Zvláště bývalá místostarostka Ivana Cabrnochová (Zelení za peníze ČSSD, spolupráce s ANO) a dnešní placená radní o tom ráda mluvila.

Chaos v cyklistickém značení

Na ulicích je občas namalovaný cyklopruh nebo cyklopiktogram. Je to chaotický systém a nelze vypozorovat, proč zrovna končí a proč začíná. Nemohou se v něm jednoduše orientovat řidiči ani cyklisté.

Když už tam cyklopruh je, neznamená to ještě bezpečí. Spíš naopak. Pořadí komunikací směrem od domů ke středu vozovky je chodník, parkovací místa, cyklopruh, úzký jízdní pruh pro auta, koleje pro tramvaje – a to znamená, že když řidič zaparkuje, pořádně se nepodívá do zpětného zrcátka a otevře dveře, sejme cyklistu. Na videu je dobře vidět, že jsme se havárii vyhnuli jen díky velké předvídavosti.

Dalším nebezpečným místem je nucené přejíždění přes koleje, zvláště z jízdního pruhu do kolejiště a zpět. Takových míst je na krátké trase z Vinohrad do Vršovic nejméně deset. 

Na koleje: tramvaje, auta i kola

Třetí velké nebezpečí se ukrývá na tramvajových zastávkách. Veškerá doprava je zde svedena na jednu kolej. Ulice se nenápadně zúží, obrubníky se přiblíží ke kolejím a najednou stojí tramvaj, kolo – koloběžka a auto v jedné řadě za sebou a čekají, až cestující vystoupí a nastoupí. Pak se všichni najednou rozjedou. Okolo vedou nesmyslně naddimenzované chodníky, kde se v nejvyšším návalu minou dva chodci proti sobě a zbytek zůstane prázdný.

Při tom před rekonstrukcí obou ulic zde bylo oddělené kolejiště, ulice a chodník ve třech pruzích. Pokud by měly být obě ulice přátelské pro cyklisty, ale i pro ostatní účastníky provozu, měla by být část chodníku vyznačena jako cyklostezka.

 

Zobrazit místo Koloběžka – Scooter na větší mapě 

Francouzská a Moskevská ulice

0:20 Jana Masaryka

Chodci skáčou z tramvajového ostrůvku rovnou pod kola.

1:10 Máchova

Ulice klesá, parkování vpravo se zahušťuje a překáží na ulici. Parkující řidič neočekávaně otevírá dveře, vlevo jede tramvaj. Nechávají jen úzký prostor pro průjezd.

1:30 Bezručovy sady

Tramvaj, auta i koloběžka jedou rychlostí asi 40 km/h, auta vpravo překážejí ve dvou řadách. Nikdo je neodtahuje. Koloběžka musí poprvé přejíždět do kolejí.

1:50 Donská

Jízdní pruh se zužuje, koloběžka musí znovu do kolejí a zařazuje se za tramvaj stojící na zastávce Krymská. Chodník vpravo je při tom velmi široký a chodí po něm jen minimum lidí. Dříve byla tramvajová zastávka na ostrůvku a okolo se dalo projet po ulici, chodník byl užší.

2:40 Ruská

Znovu se rozjíždíme ke čtyřicítce. Dopravní značení nutí znovu riskantně přejíždět koleje našikmo z kolejiště do ulice.

3:00 Moskevská

Najíždíme na cyklistické značení. Cyklopiktogramy nás znovu vedou do kolejí.

3:10 Koda??ská

Znovu stojíme za tramvají na zastávce. Ve stanici Ruská se opakuje stejná situace jako v Krymské. Jízdní pruh je stažené do kolejiště, stojí auta i cyklisté, chodník vpravo je velmi široký na těch pár chodů, kteří po něm chodí. Dříve se dalo okolo tramvaje projet po ulici.

4:00 Košická

Opakuje se nebezpečná situace zpřed křižovatky Ruská x Francouzská x Moskevská. Dopravní značení nutí znovu riskantně přejíždět koleje našikmo z kolejiště do ulice. najíždíme do cyklopruhu.

4:50 Ke Kovárně

Cyklopruh bez varování končí, jako by ho někdo usekl. Ještě chvíli jedem po kočičích hlavách, ve které se změnil původní asfalt. Pak znovu musíme před koleje za tramvaj stojící na zastávce Vršovické náměstí, protože zbytečně široký chodník zase sahá až ke kolejím. Je zde pěší zóna, tak tramvaj předjedeme. Nemáme ale dobrý pocit, protože auta sem sice nesmí, ale výjimek je dost a nevíme, proti nám nějaké vyjede.

5:10 Žitomírská

Z kolejiště se zase vracíme do jízdního pruhu pro auta a objeví se zase cyklopruh.

5:45 Minská

Cyklopruh zase nenadále končí. Našikmo přejíždíme čtvery koleje odbočující doprava.  

6:00 Čechovo náměstí

Tak zase na koleje za stojící tramvaj na zastávce. Situace je úplně stejná, jako na zastávkách Krymská, Ruská a Vršovické náměstí. Široký chodník pro pár chodců a veškerá doprava stažena do tramvajových kolejí.

6:15 Kavkazská

Znovu riskantně šikmo přejíždíme z kolejí do jízdního pruhu pro auta. Objevují se cyklopiktogramy.

6:30 Vršovická

Na křižovatce i Kooh-i-noor počkáme v předsunutém boxu pro kola, až nám padne zelená. PO kočičích hlavách překonáme poslední čtvery koleje, uhneme doleva a ocitneme se na cyklopiktogramech ve čtyřproudé Vršovické ulici.

CYKLOPRUH VINOHRADSK??: Nebojím se. Snad mě nezajedou!

CYKLOPRUH VRŠOVICK??: Čtvrthodinka hrozné jízdy

CYKLOPRUH VRŠOVICK??: Stále stejně nebezpečný jako na začátku

CYKLOPRUH VRŠOVICK??: Vzkaz pro Cabrnochovou

CYKLOPRUH Z??BĚHLICKÉ: Jedné noci v jednom městě

IVANA CABRNOCHOV??: Jezděte na kole. Klidně v hustém provozu. Já s tím nic neudělám.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *