mecholupy-zvonice

Zvonička v Horních Měcholupech. FOTO: Mirekk – Wikimedia (CC Share Alike)

Opravu zvoničky v Horních Měcholupech plánuje Praha 15. Tamní radnice vypisuje zakázku na 750 000 korun. Navíc bude opraven chodník a vyměněno elektrické osvětlení. Hornoměcholupská zvonička stojí v parku mezi základní školou Křimická a vilkami. Byla postavena roku 1989 Antonínem Hepnarem. Zvon pochází ze staré zvoničky na návsi Dolních Měcholup, která byla zbořena v 70. letech minulého století během výstavby sídliště Horní Měcholupy.   

Antonín Hepnar (narozen 1932), autor novodobé Zvonice, je designér zaměřený na soustružené dřevěné objekty. Jeho umělecká kariéra je ceněná především kvůli moderním bytovým dopl??kům a osvětlovacím objektům. V tomto oboru je považovaný za českou špičku.

Absolvoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Praze na Žižkově. Jeho profesorem byl známý sochař Václav Markup. Hepnarovy významné realizace jsou úprava interiéru kostela v Ledči nad Sázavou (1969), Autosalón Mladá Boleslav (1976), interiérové dřevěné reliéfy a sochy v Hotelu Praha (1980) a také zvonice v Horních Měcholupech (1989).

Za dřevěnou stojací lampu získal cenu Dobrý design (1992), jeho dřevěná mísa Bosáž (2000) byla vybrána do reprezentativní publikace Český design 1995 – 2000.

INFO: Antonín Hepnar a Hostivař Měcholupy (Praha 15)

Původní zvonička na návsi v Dolních Měcholupech byla postavená po roce roku 1880. Tehdy se stal majitelem dvora v Horních Měcholupech krajský hejtman baron Ludvík Malovec z Hradce Králové. Kromě přestavby hospodářského dvora a obytné novostavby v podobě zámečku dal postavit také zděnou zvoničku. Ta zde stála skoro sto let. Roku 1978 byla celá vesnice s desítkami domů, dvorem, zámečkem i zvoničkou zdemolována kvůli výstavbě panelového sídliště. Na místě zámečku dnes stojí kulturní středisko Varta.

<%ZZ33_heureka_batohy%>

SERI??L: Sochy v Praze 10

Novákova Rychlost v Rybníčkách

Vajíčko na Zahradním Městě

Tři Grácie na Slunečnici

Mozaiky v Chorvatské ulici na Vinohradech

Zvonička v Horních Měcholupech

Kamenné sochy z Afriky v Průhonicích

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *