I přes vlídné zimní počasí neopadá mezi lidmi bez přístřeší zvýšený zájem o zimní noclehárny. Každou noc tato zařízení zapl??ují jejich kapacitu 184 míst. Od počátku prosince, kdy byl zahájen provoz dvou zimních nocleháren, zde bylo poskytnuto již téměř 14 tisíc noclehů. Přespání v těchto dvou zimních noclehárnách je pro lidi bez domova zdarma.

Volná místa stále nabízí loď Hermes, která na zimní měsíce zprovoznila i svou záložní kapacitu. „Na lodi jsou služby v rámci zimních opatření poskytovány zdarma bez dvacetikorunového poplatku. Návštěvnost všech zařízení každodenně monitorujeme a prostřednictvím dispečinku koordinujeme, aby všichni zájemci mohli přečkat noc v klidu a teple. V současné době máme dostatek volných míst,“ upřesnil ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

U lidí bez přístřeší se v poslední době začaly stále častěji objevovat akutní respirační onemocnění, zejména pak virózy a chřipky. Nemocným jsou jak v zařízeních, tak v terénu nabízeny léky a základní zdravotní ošetření.

„Zajistili jsme pro nemocné léky s dlouhodobějším účinkem a to z důvodů, že klienti nejsou schopni užívat léky pravidelně,“ doplnila zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová.

V noclehárně v Michli dokonce v polovině února jeden klient zkolaboval. „Došlo u něho k zástavě srdce a dechu. Naši pracovníci mu okamžitě poskytli první pomoc a masáž srdce. Přivolaná posádka záchranky pochválila zaměstnance za včasné a odborné poskytnutí první pomoci a klienta převezla do nemocnice,“ popisovala zástupkyně ředitele Tomešová.

Vzhledem k velkému zájmu o noclehárny Vackov a Michle se ve spolupráci s městskou policií daří udržet klid a pořádek v okolí těchto zařízení hlavně v době před jejich otevřením a následně při odchodu klientů. „Strážníci mají u klientů respekt a jejich přítomnost je pro nás důležitá, aby nedocházelo k případným konfliktům. Chtěli bychom proto městské policii za jejich spolupráci poděkovat,“ konstatovala Ludmila Tomešová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *