husuv-sbor-vinohrady-celek-nahled

Husův sbor na Vinohradech. FOTO: Mates

V roce 1945 bylo v Husově sboru zřízeno rozhlasové studio, které vysílalo zprávy o Pražském povstání. Bylo použito zařízení k přenosu varhanních koncertů. Komplex budov tu stojí již od třicátých let, zasti??uje ho ale vedlejší novorenesanční vodárenská věž.

Husův sbor na Vinohradech se nachází u hranic Prahy 10 a Prahy 2 v Dykově ulici. Jeho monumentální věž se tyčí vedle vinohradské vodárny. Areál se skládá ze tří budov – modlitebny, věže a obytného pětipatrového domu. Součástí komplexu je i nějvětší kolumbárium v Čechách, které vzniklo přestavbou divadelního sálu v roce 1938.

husuv-sbor-vinohrady-napis-nahled

Husův sbor na Vinohradech. Těm, kteří nás předešli na cestě do nebe. FOTO: Mates

V roce 1925 koupila Československá církev husitská stavební parcelu, stavět se ale začalo až o sedm let později. První dva návrhy se radě starších nelíbily, proto zadala projekt přímo architektu Pavlu Janákovi. Nejdříve neměl v plánu postavit obytný trakt, ale byl k tomu donucen, jelikož samostatně stojící sbor by narušoval koncepci stávající zástavby.

husuv-sbor-vinohrady-brectan-nahled

Husův sbor na pražských Vinohradech. FOTO: Mates

Při stavbě modlitebny se architekt inspiroval antikou. Sál připomíná svažující se amfiteátr, což umož??uje vidět kněze z každého místa v síni.

husuv-sbor-vinohrady-vze-nahled

Zvonice Husova sboru na Vinohradech. FOTO: Mates

Věž byla původně stavěna jako zvonice. Kvůli penězům se ale tato myšlenka nenaplnila. Až v roce 2011 se povedlo dostat grant a dodatečně zvony na svá místa pověsit. 

INFO: Husův sbor Vinohrady

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *