tulaci-deti-nahled

ILUSTRAČNÍ FOTO: Tuláci Malešice

Zápisy do mateřských škol proběhnou jednotně od 24. a 25. března 13 – 18 hodin. K zápisu přiveďte dítě, vezměte s sebou jeho rodný list a očkovací průkaz. Také musíte mít s sebou občanský průkaz rodiče a vyplněné tiskopisy s potvrzením od lékaře. Ty si můžete stáhnout elektronicky z webových stránek konkrétní mateřské školy nebo si je vyzvedněte ve vybrané školce v týdnu od 23. do 27. února, případně ve dnech otevřených dveří. Upozor??ujeme, že každá školka má tiskopisy jiné!

Lze očekávat, že stejně jako v minulých letech radnice Prahy 10 zanedbá počet dětí a pro spoustu z nich nezbude ve školce místo. Rodiče je pak mohou přihlásit do některé z drahých soukromých školek, do lesních školek pohybujících se na hraně legality, nebo je nechat na hlídání placené chůvě či vychovatelce.

Bodový systém vás může vyautovat

Zda se zrovna vaše dítě dostane do školky, nerozhoduje zda přijdete na zápis první či poslední, zda bydlíte v nejbližším okolí, nebo jiné jasné kriterium, ale složitý systém bodů. Pokud vás to zajímá, můžete ve školce o tento systém hodnocení požádat. Na radnici má tuto záležitost na starosti Viera Pávková vierap@praha10.cz

Absolutní přednost mají při zápisu děti v posledním roce základní školou. To jsou pro letošek děti, které se narodily od 1. září 2009 do 31. srpna 2010. Dalším plusovým bodem je trvalý pobyt na území městské části Praha 10 – to jsou Vršovice, Strašnice, Malešice, Záběhlice, Zahradní Město, část Vinohrad a Michle. Pozor! Že máte v občanském průkazu zapsánu adresu Praha 10 neznamená, že jste občanem Prahy 10. Můžete patřit třeba do Prahy 15 nebo do okolních obcí a do školky vám dítě přijmou právě tam.

Osobní zkušenosti nelze ničím nahradit

Doporučujeme vybírat školku podle zkušeností ostatních rodičů a jejich dětí. Nejvíc totiž záleží na ředitelkách a osobnostech všech učitelek, jak přistupují k dětem a co s nimi po celý den dělají. Zda se konají zájmové kroužky, výlety a jaké má školka vybavení, je podružné.

Je jasné, že prvních pár dní vaše zlatíčko bude brečet a vztahovat k vám nešťastně ručičky, až ho budete opouštět v šatně, protože nikdy nic takového nezažilo, ale když by to mělo trvat více než týden, je něco v nepořádku. Může to být vaší předchozí přehnaně úzkostlivou výchovou, nebo špatnými učitelkami, které děti nedokáží zaujmout a integrovat do kolektivu. Podle zkušeností rodičů i pedagogických pracovníků je tento poměr přibližně 1:1. Než tedy budete překotně měnit školku, zamyslete se nejdříve nad sebou, a potom si o tom promluvte s učitelkou, případně ředitelkou. Samozřejmě tak, aby to váš potomek neslyšel. Děti jsou totiž nejen tvárné a roztomilé, ale pokud vycítí příležitost, tak i zlé a využijí cokoliv ve svůj okamžitý prospěch, včetně případných sporů dospělých.

Pokud chodí do školky více dětí z jiných etnik od malých Cikánů, přes Slováky, další Evropany a Asiaty, až třeba po Afričany či Američany, je to pro vaše dítě výhra. Naučí se přirozeně komunikovat i s jinými dětmi, než zná ze svého nejbližšího okolí.

skolky-seznam2015

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *