Trojmezí zákaz

Cyklostezka podél Botič v Záběhlicích pomalu získává budoucí obrysy. Zároveň se objevily problémy. Nelze ji tedy bohužel stále doporučit.

Cyklostezka byla zalita novým asfaltem na břehu Hamerského rybníka. Místo cyklistické doprava tady ale spíše slouží jako promenáda dětí, psů a rekreačních běžců, mezi kterými je potřeba na kole kličkovat.

Cyklostezka Hostivař-Záběhlice je dostavěná jen okolo Hamráku. FOTO: Kuba Turek

Částečně je připravená část cyklostezky od tenisové haly a fotbalových hřišť k Záběhlickému zámečku. Čeká se už jen na asfaltový povrch.

Zůstává ovšem travnato-bahnitý úsek stezky mezi těmito dvěma úseky. Není známo, že by se měla upravit do stavu vhodného pro cyklodopravu, ani že by se znovu zprovoznila ulice podél haly, kterou její majitel zabral před více než deseti lety.

Jsou vykopány základy cyklistického mostku přes Botič, který překoná potok pod dálničním mostem Jižní spojky a propojí Záběhlice a Spořilov s Bohdalcem a Slatinou. Je paradoxní, že hned vedle stojí zachovalý mostek, jenže na něj už desetiletí nikoho nepouští jeho železniční majitel.

Byl vyasfaltovaný nový cyklistický pruh vedle chodníku podél Baumaxu na Bohdalci. Ve směru do Nuslí se na něj cyklisté dostanou jen komplikovaně z cyklopruhu po mostě přes odstavné nádraží a křižovatku u Baumaxu. Opačný směr je bez problémů.

Pokračování cyklostezky proti proudu Botiče od Záběhlického zámečku přes Zahrádky a okolo bývalého hřiště k mostku u zahradnictví je neprůjezdné. Objízdná trasa vede po frekventované Práčské ulici okořeněné nepřehlednou serpentinou v okolí křižovatky s ulicí U Zahradního Města.

Nelegální cedule zakazuje vstup a vjezd na kole k Botiči podél bývalého zahradnictví v Práčích. FOTO: Opicakuz

ROZHOVOR: Cyklisté nemají nárok

Zeptali jsme se Daniela Bernarda na problematický úsek. Je koordinátorem výstavby cyklostezek Úřadu městské části Praha 10.

Mají cyklisté nárok jet po cyklostezce v tomto úseku?

Ne.

Pokud zákaz vjezdu a případně chůze na této cyklostezce platí, kudy vede objízdná trasa?

Objízdná trasa se tvoří. V této lokalitě stále jednáme a hledáme optimální propojení na Prahu 15. S architektem, který se podílí na aktualizaci cyklogenerelu Prahy 10, máme naplánované šetření na předmětném místě a osobní setkání s majiteli pozemků.

Platí ohledně této cyklostezky institut vydržení a zápisu do katastru?

Ne.

V katastru je tato stezka označená jako veřejná.

Tuto informaci nemám.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *